A fejünkre eshet

Ezúttal egy német műhold szakad le az égből

Ezúttal a Roentgen Satellite készül nem szokványos módon visszatérni a Földre: attól függetlenül, hogy a mérete kb. a fele az UARS-nak, még komoly veszélyt is jelenthet.

2011.09.30 12:22ma.hu

Alig pár nappal azután, hogy az UARS műhold darabjainak lezuhanása kisebb pánikot okozott, máris itt a következő nagy visszatérő: a német-amerikai ROSAT röntgencsillagászati hold.

A felsőlégkör kutatására 1991-ben indult, 6 tonna körüli tömegű UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) megmaradó darabjai szeptember 24-én végül feltehetően a Csendes-óceánba zuhantak. A becsapódás helyét és idejét nem lehetett előre pontosan megjósolni. Előzetesen a NASA szakemberei 1:3200 valószínűséggel becsülték, hogy valahol a Földön emberi sérülést okozhatnak a visszahulló alkatrészek – összesen mintegy fél tonnányi –, amelyek nem égnek el a légkörben. Megfelelve az alacsony valószínűségnek, végül szerencsére tényleg nem történt semmi említésre méltó - írja az Űrvilág.

A ROSAT (forrás: DLR)


A ROSAT visszatérésének időpontja még nagyon bizonytalan – a hozzáértők körülbelül októberre lövik be a dátumot. A röntgen-űrteleszkópot a német DLR építette, és a NASA állította pályára 1990-ben. Bár a ROSAT tömege lényegesen kisebb, mint az UARS műholdé volt, csak 2,4 tonna, a sérülésokozás becsült valószínűsége nagyobb, egy a kétezerhez.

A NASA tudósítása szerint a ROSAT-ból a számítások szerint akár 30 különböző darab, összesen 1,6 tonna is megmaradhat leeső hulladékként. Az 1999-es kikapcsolása óta passzívan, irányítatlanul keringő műhold becsapódásának helyét, akár csak az UARS esetén, lényegében lehetetlen előre megadni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.