Amit egyszer felküldünk, az vissza is esik

A 2,4 tonnás német teleszkóp is visszahull, és brutálisabb lesz

Épphogy visszaesett az UARS, máris fenyeget a következő műhold, amelyik szintén hívatlanul kéredzkedik vissza a Földre - ám ez súlyosabb és kiszámíthatatlanabb lesz, mint az amerikai szatellit volt.

2011.09.24 19:15ma.hu
ROSAT

A Földre visszahullott kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban Kanadától nyugatra, a Csendes-óceán felett hatolt át az atmoszférán, de továbbra sem tudja megmondani a NASA, hogy hol értek földet a széttört és levált darabok. Ám az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold esete nem egyedi.

Egy 2,4 tonnás német röntgen teleszkóp az előzetes kalkulációk szerint várhatóan október vége felé lép be az atmoszférába. Az igencsak masszív ROSAT - Röntgensatellit - szerkezetét a német űrkutatási hivatal, a DLR építette, és a NASA lőtte fel 1990. június 1-jén egy Delta II rakétával. A műhold, melynek ötévnyi küldetést szántak, végül nyolc évig működött, 1999. február 12-éig.

A ROSAT útvonala

A küldetéséhez nélkülözhetetlenek voltak speciális tükrei, ám hogy ezek sértetlenek maradjanak, egy pajzs-szerű felépítmény is szükségessé vált, mely a védelmet szolgálta. Ez azonban nagymértékben megnövelte a műhold tömegét, így a visszahulló darabok is súlyosak lesznek, amelyek a ROSAT légkörbe érkezésekor keletkeznek.

A ROSAT weboldalán az olvasható, hogy a DLR számításai szerint 30 különböző törmelékdarab, nagyjából 1,6 tonna össztömeggel érkezik a földre. Várhatóan a szatellit röntgen optikai rendszere, tükreivel és annak vázával - melynek egy része szénszállal megerősített kompozitanyagból készült - lesz a ROSAT legnagyobb "visszatérő" darabja.

A naptevékenység ingadozása befolyásolja a ROSAT visszatérését. (Forrás: DLR)

Mindenesetre a visszatérést sem megbecsülni, sem kontrollálni sem lehet, mivel a ROSAT jelenleg inaktív állapotban van, nem lehet irányítottan, az óceánba vezérelni. Mindazonáltal, a naptevékenység és a megviselt szatellit alakja hatással lesz a visszaesés útvonalára, egészen a természetes becsapódásig, amit késő októberre vagy kora novemberre várnak.

Ugyanúgy, mint az UARS esetében, ezt a műholdat is az USA stratégiai parancsnoksága kíséri figyelemmel, de egyelőre nincs rajta a várólistán, mivel visszatérése teljesen bizonytalan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.