Bármelyik pillanatban aláhullhat

Nézze élőben - pár óra, és ránk zuhanhat a renegát műhold

A NASA számításai szerint bármelyik pillanatban aláhullhat az égből az UARS jelű műhold - a becsapódás helyét egyelőre nem lehet tudni. Biztos, ami biztos, kövesse nálunk a szökevény égi vándor útvonalát!

2011.09.21 11:49ma.hu

Gyorsabban csökken a vártnál az UARS fedőnevű műhold keringési magassága. Tudósok ezt a fokozódó naptevékenységgel magyarázzák: az intenzív sugárzás által a felső légkörben beindított folyamatok erősebb fékezőhatást fejtenek ki az alacsonyan keringő műholdakra. Ezzel magyarázható, hogy az UARS a múlt héten 230-255 kilométer közötti magasságban keringett - ez az érték azóta jelentősen csökkent.

Élőben figyelné, merre jár a kis ravasz? Kattintson a linkre!

Az, hogy hova csapódik az UARS, egyelőre nem ismert, ám annak az esélye csupán 1:3200-hoz, hogy ember lakta területre zuhanjanak a roncsok. A NASA szerint a műhold az óceán mélyén köt majd ki. De azért nemárt, ha Ön is feje fölé néz majd - az űreszköz hamarosan a fejünk fölé kúszik!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.