Csontok egymás hegyén-hátán

Borzalmas lelet: gyermekek és lámák a tömegsírban

Gyermekek és lámák földi maradványait rejtő tömegsírt tártak fel Peruban, Huanchaquito közelében.

2011.09.30 07:53MTI

A nyolcszáz éves temetkezésben 42 gyermek-, valamint 76 állatcsontvázat találtak, utóbbiak a tevefélék (Camelidae) családjába tartoztak, vélhetően lámák lehettek - olvasható a National Geographic hírei között (http://news.nationalgeographic.com).

A perui régészek szerint a csimu kultúra vallási szertartásának keretében áldozták fel a gyerekeket, akiket a lámáknak kellett elszállítaniuk a túlvilágra.

"A tömegsír érdekességét az adja, hogy mindössze egy kilométerre van az ősi csimu fővárostól, Chan Chantól. Ismereteink szerint ez a térség szolgált a fővárosi áldozatok és szertartások színhelyéül" - hangsúlyozta Oscar Gabriel Prieto ásatásvezető régész, hozzátéve, hogy a tömegsírban nyugvó áldozatokat az óceánnal kapcsolatos termékenységi szertartás keretében ajánlhatták fel az isteneknek. "Peru északi partvidékén az óceán nagyon fontos szerepet játszik a földművelésben, mivel a víz hőmérséklete befolyásolja a csapadék mennyiségét" - magyarázta a régész. A csimu (chimu) Peru északi sivatagos partszakaszán 1200-1460 között katonai társadalomban élt hódító nép volt. 1460-ban az egyre erősödő inka állam uralma alá hajtotta és beolvasztotta a csimu kultúrát. Chan Chan, az egykori csimu birodalom fővárosa Trujillo mellett található.

A X. században alapították, mintegy 28 négyzetkilométer kiterjedésű város volt, lakosainak számát 40-200 ezerre becsülik. A városban számos egyéb épület mellett 10 nagy, fallal körülvett, égetetlen téglából emelt épületegyüttes, úgynevezett ciudadela található. Ezeket a fellegvárakat az egymást követő uralkodók székhelyének tartják.

Minden ciudadela királyi temetkezőhelyet, elit lakónegyedet, raktározási és újraelosztási célokat szolgáló épületeket, kerteket, valamint nagyméretű ciszternákat foglalt magában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.