Fény derült a kalmárok párosodási szokásaira

Biszexualitást okoz a sötétség?

A kevéssé ismert Octopoteuthis deletron nevű mélytengeri kalmár tizennyolc évig tartó kutatása arra derített fényt, hogy a hímek ugyanolyan gyakran párosodnak azonos neműekkel, mint nőstényekkel.

2011.09.22 12:24MTI

A nemek közt olyan csekély az eltérés, és olyan ritka a fajtársakkal való találkozás, hogy a szerelmes hímek vagy nincsenek tudatában figyelmük tárgyának nemével, vagy egyszerűen nem érdekli őket - írják amerikai kutatók a Biology Letters című folyóiratban.
   
A kalmárok 400-800 méteres mélységekben élnek, ahol alig akad fény, így nem csoda, ha ez nem segíti őket a partnerek felismerésében. A kutatók vizsgálata alapján a kalmárok rövid életük során csak kevés ideig képesek szaporodni, így bármely útjukba kerülő partnerrel párosodnak, annak nemétől függetlenül. A találkozások általában rövidek, a válogatás nélküli párosodás így jobban hozzájárul a hím szaporodási sikeréhez, mint egy hosszan tartó udvarlás, vagy ha túlzottan válogatós lenne.
   
A kaliforniai Monterey Bay Aquarium Kutatóintézet munkatársai 39 egyedet tanulmányoztak 1992 és 2010 között, hogy többet megtudjanak a Octopoteuthis deletron faj viselkedéséről. A 19 nőstényből tízen friss párzás nyomait találták, a húsz hímből kilencen úgyszintén.
   
A jelek szerint a spermiumok elvesztegetésének kisebb a "költsége", mintha megtanulnák megkülönböztetni a nemeket és udvarlásba bonyolódnának, vagy mintha egyáltalán nem párosodnának - vélekedtek a kutatók.
   
Az "élj gyorsan, halj meg fiatalon" stratégia számos kalmárra, polipra és hasonló fajra jellemző. A közelmúltban több mint ezer különböző állatfajnál figyelték meg kutatók azonos neműek párzását, többek között pingvineknél, delfineknél és főemlősöknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.