Vasárnap jött a világra a csikó

Vikunya született a Schönbrunnban

Vikunyacsikó született a schönbrunni állatkertben. A nőstény vikunya vasárnap hozta világra kicsinyét.

2011.09.21 23:43MTI

A fiatal állat nemét egyelőre nem állapították meg. A jövevény érkezéséről szerdán adott ki közleményt az ausztriai intézmény.
   
Az egyméteres marmagasságú vikunya a legkisebb tevefaj. A dél-amerikai Andokban 5500 méteres magasságokig honos.
   
Gyapjából szövik a világ legfinomabb kelméjét, amely még a kasmírnál is értékesebb. A spanyol hódítás előtt kizárólag az inka uralkodók hordhattak vikunya gyapjúból készült ruhát.
   
A gyapjú megszerzéséhez az inkák nem ölték meg az állatokat, hanem szűk völgybe terelték, majd a nyírás után elengedték őket. Az Európából érkezett vadászok azonban halomra lőtték az állatokat, ami majdnem a faj teljes kipusztulásához vezetett.
   
Mára az állatok szabadon élő állománya eléri a 350 ezer példányt, túlélésük így biztosított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.