Gátolja a poszttraumás stressz kialakulását

A patkányoknak jó lehet a marihuána

A Haifai Egyetem kutatói közölték: a megfelelő időben adagolt marihuána megakadályozta patkányoknál a poszttraumás stressz kialakulását.

2011.09.21 21:31MTI

A Neuropsychopharmacology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy amikor a traumás élményt követően 24 órán belül marihuánával kezelték a patkányokat, akkor sikerült megelőzni náluk a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tüneteinek kialakulását.
   
Irit Akirav kutatásvezető kiemelte, hogy az "időablaknak", amelyen belül el kell kezdeni a szer adagolását, nagy jelentősége van. A kísérlet első részében extrém nagy stresszhatásnak tették ki az állatokat, amelyek ezt követően az emberi PTSD-hez hasonló tüneteket mutattak.
   
A következő szakaszban négy csoportba osztották a patkányokat, az első csoportban lévők nem kaptak marihuánát, a második, harmadik és negyedik csoportban lévők viszont kaptak, rendre 2, 24, illetve 48 óra elteltével.
   
Egy héttel később valamennyi állat viselkedését megvizsgálták a kutatók, és úgy találták, hogy azok a patkányok, amelyek nem kaptak marihuána injekciót és azok, amelyek 48 órával a stresszhatás után kapták csak meg, egyaránt mutatták a PTSD tüneteit, valamint erős szorongásra utaló tüneteket is. A második és a harmadik csoportba került patkányoknál eltűntek a PTSD tünetei, noha szorongást náluk is tapasztaltak.
   
Akirav magyarázata szerint az időben alkalmazott marihuána nem törölte ugyan ki a megélt tapasztalatot, de segített megelőzni a PTSD tüneteinek kifejlődését a patkányoknál. "Azt is megállapítottuk, hogy a kannabinoidok hatását az agy amigdala nevű területén lévő receptorok közvetítették" - tette hozzá a kutató, aki reméli, hogy eredménye humán alkalmazásában is előrébb lépnek a pszichiáterek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.