Növeli a kockázatot a légszennyezés

Nem csak a forgalmi dugó, a kipufogógáz is szívrohamot okozhat

Brit kutatók megállapították: a városi közlekedés által okozott légszennyezés, a járművek kipufogógázának belélegzése a rákövetkező hat órában növeli a szívroham kockázatát.

2011.09.21 22:33MTI

A The British Medical Journal (BMJ) című orvosi lapban ismertetett tanulmány szerzői szerint a szennyezett levegő jelentősen csökkenti a várható élettartamot.
   
A vizsgálathoz csaknem 80 ezer, szívrohamon átesett páciens adatait elemezték Angliában és Walesben, összevetve azokat a légszennyezettségi mutatókkal. Óránkénti lebontásban álltak a kutatók rendelkezésére a légszennyezettségi értékek: a szálló por, az ózon, a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid koncentrációja.
   
Krishnan Bhaskaran kutatásvezető, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa csoportjával megállapította, hogy nem a levegő szennyezettsége volt a szívrohamok fő oka, ám hozzájárult az infarktusokhoz. Számításaik alapján egy kipufogógázokkal közepesen szennyezett napon 5 százalékkal emelte az infarktusok számát a légszennyezettség.
   
A szívroham kockázata a belégzést követő hat órán belül emelkedett meg, majd visszaállt a szokásos értékre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.