Követ raktak a holtak szájába

Rettegtek a halottaktól a középkori írek

Féltek a középkori írek a halottaktól, ezért az elhunytak szájába egy nagy követ erőszakoltak, hogy megakadályozzák kikelésüket a sírból.

2011.09.14 20:13MTI

A szokatlan temetkezést Knockvicar falu közelében, Roscommon grófságban tárták fel, Írország északi részén, ahol a Sligói Műszaki Egyetem régészei végeznek ásatásokat. A Királyi Ír Akadémiai finanszírozásában végzett ásatások során összesen 137 sírt tártak fel, de a régészek szerint a területen körülbelül háromezer elhunytat helyezhettek végső nyugalomra 700 és 1400 között - olvasható a Sligói Műszaki Egyetem honlapján.
   
Hasonló temetkezéseket korábban már tártak fel Nagy-Britanniában és más európai országokban. Öt évvel ezelőtt pedig Velencében, ahol a 16. századi pestisjárvány áldozatainak temetőjét tárták fel, találtak olyan női csontvázakat, amelyeknek száját kődarabbal "tömték ki". Ezek női "vámpírok" voltak, akiket a középkorban gyakorta a pestis terjesztésével vádoltak. Írországban viszont most első ízben került elő ilyen sír.
     
A "deviáns" temetkezés két férfi, egy fiatalabb és egy idősebb csontvázát rejtette, akiket nem egyszerre helyeztek végső nyugalomra, de mindketten a 8. században hunytak el. Ez viszont kizárja, hogy "vámpírok" lettek volna, az emberi "vérszívókkal" kapcsolatos hiedelmek ugyanis csak az 1500-as években terjedtek el Európában.
   
Chris Read ásatásvezető régész szerint az egyik elhunyt a hátán feküdt, s szájában egy nagy fekete éktelenkedett. A másik halottat az oldalára helyezték és a kődarabot olyan erővel erőszakolták ajkai közé, hogy majdnem kificamították az alsó állkapcsát.
   
Mint az archeológus rámutat, esetükben valószínűleg attól féltek, hogy kikelnek a sírból és kísérteni fogják az élőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.