Aggódik a WHO

Támad a tuberkolózis - a helyzet "riasztó"

53 országban pusztít a gyógyszer rezisztens tuberkolózis: a WHO szerint minél hamarabb lépni kell.

2011.09.14 10:20ma.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a helyzet több, mint "riasztó" - írja cikkében a BBC. A fertőzés Kelet-Európában tombol leginkább - Oroszországban, Ukrajnában és Azerbajdzsánban - a fővárosok közül azonban Londonban a legaggasztóbb a helyzet: az illetékesek évi 3500 megbetegedésről számolnak be.

A WHO szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a kórt sok esetben nem sikerül diagnosztizálni, ez pedig nagyban hozzájárul az átlagosan 81.000 gyógyszer-rezisztens tbc kialakulásához Európában évente.

Az Egészségügyi Világszervezet terve azon alapul, hogy növeljék a diagnózisok számát, és még több beteg férhessen hozzá a kezelési lehetőségekhez. A WHO szakértője, Dr. Ibrahim Abubakar szerint így nem csupán 120.000 élet, de több milliárd font is megmenthető lenne.

A gümőkór vagy tuberkulózis (TBC) (tuberculosis) egy olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc), de megtámadhatja a központi idegrendszert agyhártyagyulladást (meningitis tuberculosa) okozva, a nyirokrendszert és a keringési rendszert, amelyek fő terjedési útvonalai is (pl. miliaris tbc)

Szintén érintettek lehetnek az ivarszervek, húgyutak, csontok, ízületek és még a bőr felülete is, azaz gyakorlatilag majdnem minden szerv és szervrendszer. A pulmonáris (tüdőt támadó) tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek. A gümő a latin tuberculum fordítása. Innen jön a gümőkór név. A gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót, emellett bizonyos káros (toxicus) anyagokkal árasztják el a szervezetet. (Többek között ez okozza az idült tbc-sekre jellemző "leromlási" (cachexia) tüneteket.

(wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.