Vissza a Marsra

Új rover a Marson - videóbemutató!

Így teszi majd dolgát a következő Mars-kutató jármű testvérbolygónkon.

2011.08.16 08:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Curiosity, azaz Kíváncsiság névre keresztelt új rover még az idén megkezdi útját a Marsa. Ha minden az eredeti tervek szerint alakul, akkor egy Atlas 5 rakéta tetején ülve hagyja majd el a Föld légkörét; a floridai Cape Canaveral indítóállomásról valamikor november 25-e és december 18-a között lövik ki az űrjárművet.

Az utóbbi években a NASA komoly erőforrásokat mozgósított a Mars lehetséges bioszférájának felkutatására. A Spirit (Szellem) és az Opporunity (Lehetőség) még 2003-ban illetve 2004-ben landolt a vörös bolygó felszínén, annak ásványait és geológiai jegyeit tanulmányozandó. Az eredetileg 90 naposra tervezett küldetések eredeti elvárásait jelentősen sikerült felülmúlni: a Spirit tavaly március 22-éig folyamatosan szállította az adatokat, társa mindmáig működőképes.
 
Ezt követően a Phoenix űrszonda landolt a Marson 2008-ban. Annak ellenére, hogy helyváltoztatásra képtelen egységről van szó, jelentősen gyarapította ismereteinket a planétáról, mivel a fent említett két rover eszközeihez képest fejlettebb műszereket vihetett magával. A Phoenix már az élet nyomait kutatta, melyre egyre több, igaz, egyelőre csak közvetett bizonyíték érkezik. Például olyanok, mint a nemrég általunk is közzétett sósvíz jelenlétére utaló alakzatok.
 
Visszatérve a Curiosity feladataira: a rover szerves anyag után fog keresgélni a 150 kilométeres átmérőjű Gale kráterben, ugyanakkor valószínűleg nem lesz képes meghatározni, hogy azt valamilyen élet nyomaként lehet-e értelmezni. Arról tehát továbbra sincsen szó, hogy rábukkannánk a kis zöld marsi emberkékre, ugyanakkor a projekt sikeres lezajlásával még jobban megérhetjük a Mars múltját és jelenét, illetve a jövőben célzottabban kutathatjuk az esetleges marsi élet létét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.