Lefulladt a bolygó-korzózó?

Nem sikerül életre kelteni a Spirit marsjárót

Miközben az Opportunity marsjáró befejezte a Santa Maria kráter feltárását a vörös bolygón, az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei sikertelenül próbálkoznak társa, a Spirit életre keltésével.

2011.03.30 13:41MTI

Az eddig kudarcok ellenére a szakemberek még egy végső kísérletet tesznek arra, hogy helyreállítsák a kapcsolatot a Spirittel, amely egy éve nem ad jelt magáról.

Ha a következő hónapban sem sikerül kapcsolatba lépni vele, az űrkutatási hivatal kénytelen lesz feladni a próbálkozást, és minden erővel az Opportunityra összpontosítani.

Sokkal komolyabb lehet a baj, mint egy egyszerű energiaprobléma - közölte John Callas, a NASA pasadenai űrlaboratóriumának programmenedzsere.

A napenergiával működő marsjáró még 2009 áprilisában ragadt be egy marsi homokcsapdába.

Kiszabadítani nem tudták a szakemberek, és ezáltal képtelen volt a Nap felé fordítani elemeit, hogy elegendő energiára tegyen szert a marsi tél beköszönte előtt. Mivel napelemei működésképtelenek, tavaly márciusban hibernálta magát.


A mérnökök áprilisban megpróbálják felébreszteni, amikor maximumnapfény éri azt a térséget, ahol csapdában van. Eközben párja, az Opportunity "teljes gőzzel" dolgozik: befejezte a Santa Mara kráter feltárását és jelenleg egy másik kráter felé halad. Küldetése során már 26,6 kilométert tett meg a vörös bolygó felszínén.

Az Opportunity a vörös bolygón eddig leghosszabb ideje működő szerkezet. Az eredetileg 90 napos küldetésre tervezett marsjáró 2004-ben landolt az égitesten, párja, a Spirit 21 nappal korábban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.