Az amerikai marsjáró 2012 augusztusában száll le

Egy kráterben landol a Marson a "Kíváncsiság"

Egy 150 kilométer átmérőjű kráterben álló hegy lábánál landol majd a vörös bolygón a NASA következő marsjárója, a Curiosity (Kíváncsiság).

2011.07.22 19:12MTI

Az amerikai űrkutatási hivatal pénteken hozta nyilvánosságra, hogy tudósai végül az Eberswalde- és a Gale-kráter közül az utóbbit szemelték ki a Marsra szállásra. A Gale-kráterben álló hegy felépítése rétegezett, és a tudósok szerint egy kiterjedt üledékes kőzet maradványa lehet.
   
A marsjáró hivatalosan a Mars Science Laboratory (Mars Tudományos Laboratórium) elnevezést viseli, ám csak Curiosity néven emlegetik. Többek között azt fogja kutatni, hogy a kiszemelt körzetben megfelelőek voltak-e valaha a körülmények az élet kialakulásához.
   
A tervek szerint 2012 augusztusában landoló Curiosity jóval nagyobb, mint a NASA jelenleg a Marson tartózkodó marsjárója, az Opportunity (Lehetőség). A bolygóra 1976-ban szállt le az első felderítőszonda, a Viking 1.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.