Hamarosan eredményt hozhat az univerzumvadászat

Multiverzum - nagyon nem vagyunk egyedül?

Ugyan még saját Naprendszerünket sem ismerjük eléggé, nemhogy galaxisunkat, de kutatók szerint egész univerzumunk is csak egy a sok közül. A minap módszer is született arra, miként lehet érzékelni más világegyetemeket.

2011.08.10 12:29Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Szokás mondani, hogy az univerzum végtelen. Nos, ha elfogadjuk az ősrobbanás elméletet, akkor a 13,7 milliárd évvel ezelőtt megszületett univerzum jelenlegi határai valahol azért mégiscsak léteznek, de hogy azon túl mi található - nos, erre senki nem tudja a választ. Egyes kutatók azonban állítják, nem csak egy univerzum létezik: a multiverzum teóriája hamarosan bizonyítást nyerhet.
 
Feltételezések szerint az egyes univerzumok néha „találkoznak”. Képzeljünk el néhány papírlapot egymás mellett, élére állítva. Ha ezek elég rugalmas anyagból készülnek, akkor egy kis szellőtől itt-ott néha összeérnek - ezzel meg is kaptuk a multiverzum elméletének vázlatos magyarázatát. Egy nemzetközi kutatócsapat ezt igazoló algoritmust dolgozott ki, mellyel saját univerzumunk szabálytalanságait lehet felfedni. Feltételezések szerint ilyen érintkezésekre az ősrobbanás után nem sokkal meglehetősen gyakran került sor, azóta azonban, a tágulás miatt megritkultak ezek az események.

Ahhoz tehát, hogy igazolhatóvá váljon az elmélet, az univerzum „csecsemőkori” képét kell vizsgálni. A kozmikus háttérsugárzás szerencsére segít ebben - ez a jelenség nagyjából a tér és idő megszületését követő 380 ezer évig létező forró plazma visszamarad nyoma. Ebben lehet olyan anomáliák után kutatni, melyek a Perimeter Institute elméleti fizikusa, Matthew Johnson szerint az egymáshoz érő univerzumok nyomainak számítanak.
 
A miénkhez hasonló „buborékuniverzumok” sokasága létezhet, melyek valószínűleg eltérő paraméterekkel bírnak, mint a miénk. Más fizikai törvények alakították, alakítják őket, például a gravitációs vonzás nagysága eltérhet, vagy éppen az anyag-antianyag aránya más, esetleg nem létezik sötét energia bennük, vagy éppenséggel pont ez uralja őket. A kutatók által létrehozott algoritmus statisztikai elemzéseken alapuló módszerrel keresi azokat a pontokat, ahol megmagyarázhatatlannak tűnő anomáliák mutatkoznak a háttérsugárzás képében.
 
Eddig 15 érdekesnek tűnő jelenségre bukkantak, melyek közül 4 különösen ígéretes lehet. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a kozmikus háttérsugárzásról jelenleg birtokunkban levő térkép egyszerűen nem elég éles, részletes ahhoz, hogy felfedezzük azokat a pontokat, amik rámutathatnak a multiverzum elmélet helyességére. Ezen a problémán segíthet a Planck űrteleszkóp, mely a napjainkban elérhető legrészletesebb kozmikus térképnél is háromszor nagyobb felbontást kínál majd. Az adatgyűjtés az idei év végén ér véget, de az információ rendezése, a felismerhető torzítások kiszűrése várhatóan még egy évet igénybe fog venni.
 
2013 januárjában tehát talán már többet tudhatunk. Legalábbis, ha pozitívan állunk hozzá, hiszen az egész „univerzumvadászat” egy nagy szerencsejáték. Mivel közel végtelen variációs lehetőség létezik, ezek között bizonyítékok találni a többszörös univerzumok létére nem lesz könnyű. Egy ütközés ugyanis akár meg is semmisítheti az egyik felet, még azelőtt, hogy arról bárki információhoz juthatna. Lehetséges, hogy többszörös ütközések is lezajlottak, melyek így elrejtik, elérhetetlenné teszik a történtekről sugárzás formájában fennmaradó bizonyítékokat.
 
Ráadásul, ha történt ilyesmi a régmúltban, azok kellően nagyméretűek voltak és így észlelhetők, akkor is rengetegféle nyomot kell elemezni. Az, hogy mit hagytak maguk után ezek az események, nem megjósolható; lehet ez a vártnál alacsonyabb vagy magasabb hőmérséklet, az anyag sűrűségében levő szabálytalanság vagy bármi más. Az viszont biztos, hogy ha sikerrel jár a kutatócsapat, az örökre megváltoztatja a saját univerzumunkról alkotott képünket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.