Anyag az univerzum keletkezése után

Újabb csoda a CERN-től- Itt az "ősleves"!

Sikerült az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatóinak az ősrobbanás és az univerzum keletkezése után nem sokkal létrejött anyagot előállítaniuk.

2010.11.28 14:46MTI

A kvark-gluon-plazma "levest" a nagy hadronütköztetőben (LHC) ólomionokkal végzett kísérlet révén tudták előállítani.

Az ólomionokkal való kísérletezés mintegy három hete vette kezdetét a CERN-ben, a részecskék ütköztetésével sikerült extrém - a Nap középpontjában uralkodónál százezerszer magasabb - hőmérsékletet elérni - mondta a hét végén Jürgen Schukraft, az Alice-detektorral dolgozó részleg szóvivője. Ilyen magas hőmérsékletnél minden anyag megolvad, és létrejön a kvark-gluon-plazma.

Noha az, hogy elő tudják állítani, nem jelentett meglepetést a tudósok számára, a reakció intenzitása azonban sokkal erősebb volt a vártnál.

Az eredményeket még elemezni kell annak érdekében, hogy jobban megértsék a folyamatot.

Az "ősleves" jobb megismerésétől azt remélik a kutatók, hogy hogy többet megtudhatnak az erős kölcsönhatásról, a természet alapvető kölcsönhatásainak egyikéről, amely összetartja az atommagot.

Rolf-Dieter Heuer professzor, az Európai Részecskefizikai Laboratórium (CERN) főigazgatója (fotó: MTI)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.