A fizikus az al-Kaidával állt kapcsolatban?

Terrorizmus gyanújával letartóztatták a CERN részecskegyorsító egyik fizikusát

Az al-Kaida terrorhálózathoz tartozás gyanújával letartóztatták Franciaországban a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) egyik fizikusát - közölte pénteken egy igazságügyi tisztségviselő.

2009.10.10 09:14MTI

A letartóztatott szakember állítólag az al-Kaida észak-afrikai szárnyával, az Iszlám Maghreb al-Kaidája nevű szervezettel áll kapcsolatban. A csoport rendszeresen követ el támadásokat az algériai kormány és nyugati turisták ellen. Az illetőt fivérével együtt tartóztatták le csütörtökön a Lyontól 33 kilométerrel délre fekvő Vienne kisvárosban - mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A rendőrség közlése szerint egy 25 és egy 32 éves francia állampolgárról van szó. Elfogásuk egy terroristákat felderítő akció része volt. A szóban forgó fizikus 2003 óta elemzőprogramokban dolgozik a CERN egy külső intézetében. Egyike volt annak a mintegy hétezer tudósnak, aki a nagy hadronütköztetőt létrehozta.

A fizikusnak semmi olyanhoz nem volt hozzáférése, amelyet terrorizmus céljára használhattak volna - közölte a CERN közleményben. A férfit már hónapok óta nem látták az intézményben - tette hozzá a CERN szóvivője. Ez nem is furcsa, hiszen a hadronütköztető tavaly szeptemberben - kilenc nappal beindítása után - meghibásodott, azóta nem működik, így nem volt munkája a fizikusnak sem. Az LHC-t novemberben fogják újraindítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.