A patkányok maradtak?

Moszkvából eltűntek a csótányok

Moszkvából évekkel ezelőtt eltűntek a csótányok, és a jelenségre nincs magyarázat, ezért aggódó tudósok néhány csótányfajt fel akarnak vetetni a védett állatok Vörös Könyvébe.

2011.07.31 20:59MTI

A csótányok felvételét a Vörös Könyvbe Alekszandr Logunov ismert környezetvédő, a biológiai tudományok doktora javasolta, de arra nem vitte rá a lélek, hogy a lakásokban egykor leggyakoribb, vörös bogarat védelmezze, csak a Magyarországon svábbogárként ismert fekete, az erdei és a sztyeppei változatot.

A csótány ősi faj, feltételezések szerint már a dinoszauruszok korában is léteztek, a paleozoikum (i.e. 570-245 millió) rétegeiben már fellelhetők, és 2008-ban 4565 változatuk volt ismert.

Oroszországban főleg a vörös és a fekete faj terjedt el: az előbbi a tatár-mongol támadással, jó 800 éve érkezett Közép-Ázsiából, az utóbbi pedig a 13. századi orosz-porosz háborúból hazaérkezőkkel "vándorolt be". A svábbogarak kipusztulása már az 1960-as években megkezdődött, egyrészt mert akkor erős mérgeket alkalmaztak, másrészt mert a vörös csótányok szívesen fogyasztották a feketék petéit.

Logunov szerint a vörös csótányokat kipusztítót mérget a 90-es években Kínából hozták a "batyus" turisták, a seftelők. Sajnos nem ismert azonban a Kínában akkoriban alkalmazott szer összetétele. A jelek szerint azonban egy újgenerációs méreg volt, amelyhez hasonlót ma már mindenütt használnak: a korábbiaktól eltérően nemcsak azt a csótányt ölte meg, amely érintkezésbe került vele, hanem az állat még tovább élt, és megmérgezte utódait és az egész fészket.

A tudósoknak azonban nincs kétségük, hogy a csótányok ezzel a méreggel szemben is ellenállóvá válnak előbb-utóbb, és visszatérnek. Ezért a kutatók máris készülnek az újabb háborúra, és ezúttal a biológiai hadviselésre tesznek. Találtak egy vírust, amely kizárólag a csótányokra veszélyes: a fertőzött állat még néhány napig él, és fertőzi a környezetét is. A szakemberek arra számítanak, hogy ezzel hosszú időre, ha nem örökre megnyerik a csótányok elleni háborút.

A minap Moszkva egyik jómódú negyedében egy szűkebb területet hirtelen elárasztottak a vörös csótányok. A szekértők arra gyanakszanak, hogy a váratlan csótánytámadást elhibázott vízvezeték-, vagy csatornajavítási munka okozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.