Megóvhatja a házakat a földrengésektől

Szuperrugalmas ötvözetet állítottak elő japán szakemberek

Japán kutatók hozzátéve, hogy reményeik szerint az ötvözet későbbiekben épületekbe beépítve felfoghatja a földrengésből származó rázkódásokat, közölték: szuperrugalmas ötvözetet fejlesztettek ki Japánban, amely rendkívüli hőmérsékleten is visszaugrik eredeti formájába.

2011.07.01 21:29MTI

A szakemberek a Science tudományos magazin legfrissebb számában írnak találmányukról, amelyet úgy állítottak elő, hogy egy vasalapú ötvözethez kis mennyiségben nikkelt adagoltak. Az így létrehozott új anyag mínusz 196-tól plusz 240 Celsius fokig bármely hőmérsékleten képes visszanyerni eredeti alakját.
   
Omori Tosihiro kutatásvezető, a Tohoku műszaki egyetem munkatársa elmondta, hogy az anyag sokkal rugalmasabb, mint a korábban ismert szuperelasztikus ötvözet, amely a mínusz 20-tól plusz 80 Celsius fokig lévő tartományon kívüli hőmérsékleteken nem képes visszanyerni kiinduló formáját.
   
"A mi vasötvözetünk hőmérsékleti érzéketlensége egy egész nagyságrenddel jobb. Ez a tulajdonság igen fontos, mert az anyagtulajdonságok a hőmérséklettel a legtöbb esetben jelentősen változnak" - magyarázta Omori.
   
A kutató hozzátette, hogy további előnye az ötvözetnek alacsony előállítási költsége, hiszen maga a nyersanyag olcsó, így a széles körű, nagy mennyiségben történő felhasználásnak sincs akadálya.
   
Az új anyagot épületekben, autókban, repülőgépekben vagy akár űrhajókban is alkalmazhatják: bárhol, ahol fontos, hogy szélsőséges körülmények között is megtartsa vagy visszanyerje alakját az alkotó rész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.