Akár 10 órával is visszatekerhető

Áttörés! Az új anyaggal vissza lehet állítani belső óránkat

Amerikai kutatók olyan anyagot fedeztek fel, amely lehetővé teszi a biológiai óra átállítását. Az anyaggal akár tíz órával is vissza lehet állítani belső óránkat.

2010.12.17 11:45MTI

A Longdaysin névre keresztelt anyagot nagyszabású kutatás útján sikerült megtalálni, amelynek során összesen 120 000 vegyi anyag belső órára gyakorolt hatását vizsgálták.

A Longdaysin három fehérjét támad meg, amelyek a biológiai óra szabályozásában vesznek részt. Az anyaggal például meg lehetne oldani a sokat repülők állandó időeltolódásból eredő problémáját - fejtették ki a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói a PLoS one című folyóiratban a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A biológiai óra nemcsak az agyunkban, hanem más szövetekben is ketyeg, így a tüdőben, a májban és a szívben is. A rendszer mindenhol 24 órás ütem szerint dolgozik. A szervezet az alvásigényt, az éhségérzetet, az anyagcserét, a vízháztartást és a testhőmérsékletet is a napfény segítségével igazítja a környezethez.

A biológiai óra gondoskodik róla, hogy gének ezrei kapcsolódjanak be illetve ki egy bizonyos időpontban. Ebben meghatározó szerepet játszanak bizonyos fehérjék.

A 120 000 anyag vizsgálatához a kutatók emberi csontráksejteket változtattak meg genetikailag, hogy a biológiai óra befolyásolása láthatóvá váljon. Az egyik óraműködésért felelős génhez hozzácsatolták a világító luciferáz enzimet kódoló gént. Amennyiben a vizsgált anyag aktiválta az óragént, a sejtek világítani kezdtek.

A Longdaysin különösen erős hatásával tűnt ki. További laborkísérletekkel pedig megállapították a kutatók, hogy az anyag a sejteken belüli biológiai időbeállítást a dózistól függően akár tíz órával is visszaállíthatja. A hatást a modellállatként használt zebrahalaknál is kimutatták.

A Longdaysin által befolyásolt három fehérje része az "óraszerkezetnek", és hozzájárulnak bizonyos óragének bekapcsolásához, így a bioritmus irányításához. Közülük kettőnek eddig is ismert volt e tulajdonsága, a harmadikról eddig nem tudták, hogy részt vesz a belső ritmus szabályozásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.