A nap bizonyos szakaszaiban hatékonyabb

Belső óránk szabályozza a zsírégetést

Egy nemrég végzett kutatás végre fényt deríthet arra, miért hatékonyabb a zsírégetés a nap bizonyos szakaszaiban.

2010.12.03 14:00medipress.hu

A UC Irvine kutatói felfedezték, hogy a cirkadián ritmus – a belső óra – a felelős a zsírmetabolizmus szabályozásáért.

Ennek tudatában hamarosan az elhízás és cukorbetegség elleni gyógyszerek egészen új generációja jelenhet meg a piacon.

Paolo Sassone-Corsi és kollegái szerint a PER2 nevű fehérje rendszeres időközönként ki és bekapcsolja a PPAR gamma fehérje metabolikus képességeit.

A leginkább meglepő tényező, hogy a PER2 csak egy bizonyos aminosavra hat a PPAR gamma molekula felszínén – nyilatkozta Dr. Sassone-Corsi.

Ez a fajta specifikusság nagyon ritka a sejtbiológiában, de ebben az esetben szerencsés, hiszen így képesek leszünk olyan gyógyszereket kifejleszteni, amelyek szintén csak egy területre hatnak."

A 24 órás cirkadián ritmus szabályozza a biológiai és fiziológiai folyamatokat nem csak az emberek, de szinte minden más organizmus szervezetében is.

A belső óra zavarai komolyan befolyásolhatják az ember egészségét, és olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint az elhízás, a cukorbetegség, az álmatlanság, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.