Vonzó a halálos anyag édeskés íze

Újabb áldozatot követelt a fagyálló

A Fehér Kereszt Liga nyílt levélben fordult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz annak érdekében, hogy szaglással vagy szemmel abszolút azonosítható legyen a szervezetre halálos fagyálló.

2011.02.11 09:42ma.hu

A tél végéhez közeledve a Fehér Kereszt Liga egy szomorú, sokaknak köztudomású szezonális jelenségre szeretne rávilágítani: Magyarországon, főleg a keleti országrészben, az európai átlagnál jóval gyakoribb - a leggyakrabban szélvédőmosó folyadékaként használt - etilén-glikollal történő mérgezés.

Az elmúlt évek tapasztalatai sajnos arra kényszerítette a szervezetet, hogy nyílt levél formájában a média bevonásával adjanak hangot kezdeményezésüknek: a fagyállóval kapcsolatos, mind emberi, mind állati tragédiákat a jövőben nagyobb eséllyel kiküszöböljük.

Évente sokan károsodnak, illetve halnak meg a fagyálló elfogyasztása miatt. Az édeskés íz vonzza az állatokat. Az utóbbi hetek eseményei ismét állatok fagyállótól történő pusztulásáról adtak tanúbizonyságot. A Liga véleménye szerint felmérni sem lehet az esetek számát, mert amennyiben kutyánk elpusztul valószínűleg nem erre a pusztulási okra gondolunk mi, kutyatulajdonosok, így nem készül kórbonctani szakvélemény.

A Fehér Kereszt Liga arra kéri a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság illetékeseit, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét milyen eszközökkel lehetne a fagyállót abszolút összetéveszthetetlen színezékkel tökéletesebben jellegzetessé vegyíteni, vagy hőstabil adalékanyag hozzáadásával kellemetlenné szagosítani, mely mind embert, mind állatot távol tart a folyadék elfogyasztásától és egyértelművé teszi, milyen anyaggal van dolgunk.

Kötelezni kellene a lehetőségekhez mérten a gyártókat, hogy szaglással vagy szemmel abszolút azonosítható legyen e szervezetre halálos anyag. Véleményük szerint ez egy praktikus megoldása lenne a későbbi tragédiák megelőzésének.

„Üdvözölnénk, ha toxikológusok és gyakorló szakemberek az ügyünk mellé állnának, hogy ne haljon meg több embertársunk ,és ne veszítsünk el több társállatot” – írja a nyílt levélben Szilágyi István, kurátor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.