Gyakori az etilén-glikollal történő mérgezés

A legveszélyesebb alkoholféle: a fagyálló-mérgezés

Magyarországon, főleg a keleti országrészben, az európai átlagnál jóval gyakoribb - a leggyakrabban szélvédőmosó folyadékaként használt - etilén-glikollal történő mérgezés.

2008.12.24 12:20WEBbeteg

Az etilén-glikolt lakossági használatra elsősorban a személygépkocsik téli szélvédőmosó folyadékaként alkalmazzák. Az ipar adalékanyagként vagy glicerin helyettesítésére használja és számos kozmetikumban vagy háztartási lakkban megtalálható. Az etilén-glikol szájon át hamar felszívódik; a légutakból és a bőrről történő intoxikáció nem jellemző. A szer a májban és a vesében metabolizálódik az etil-alkohol lebontásában is kulcsszerepet játszó alkohol-dehidrogenáz enzim közreműködésével.

A közti termékek (aldehid-, glikolát-, laktát- és oxalát vegyületek) toxikusak és nagymértékben károsítják a tüdőt, a szívet és a vesét. Mivel könnyen összetéveszthető az etil-alkohollal, mérgezés véletlenül is előfordulhat, ám az öngyilkossági szándékkal is számolni kell.

Az etilén-glikol mérgezés tünetei

A mérgezés tünetei a laikus számára nem különíthetők el az alkoholmérgezés tüneteitől - az egyedüli figyelemfelhívó jel az alkoholos kipárolgás és az alkoholszagú lehelet hiánya. A mérgezést a tünetek alapján három fázisra szokás osztani.

Az első szakasz a szer elfogyasztása utáni első 12 órát jelenti, amikor a központi idegrendszer károsodásának tünetei dominálnak. A beteg dezorientált, a beszéde elkent és gyakran érthetetlen. Feltűnő a mozgás összerendezetlensége: a mérgezett járás közben dűlöngél, hogy egyensúlyát megtartsa. Hallucinációk lépnek fel és az elfogyasztott etilén-glikol mennyiségétől függően a beteg kómába eshet.

A második fázis a mérgezést követő 12-24 óra. A mérgezett pulzusa szapora, a percenkénti légvételek száma megemelkedik, a vérnyomás magas. A szív és a tüdő károsodásának jelei ezek, az orvosi vizsgálat ebben a fázisban szívelégtelenséget, heveny szívmegnagyobbodást, a tüdő állományának károsodását mutatja ki.

A harmadik szakasz a mérgezés utáni 2-3. napra esik. A vezető tünetek a vese károsodásából adódnak. Korai jelként az ágyéktáj érzékenysége tapasztalható, esetleg az alsó bordák és a gerincoszlop találkozási helyének fájdalma léphet fel. A veseelégtelenségre első megközelítésben a vizelet mennyiségének csökkenése utal, a teljes vizeletelakadás ritka.

A gyakorlott orvos a vizelet mikroszkópos vizsgálata során kétfajta oxalát kristályt vehet észre, az etilén-glikol toxikus metabolitjainak megnyilvánulásaként. További részletek a webbeteg oldalán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.