Megváltoztatott örökítőanyag

"Emberi" anyatejet adhat a klónozott argentin tehén

Megváltoztatott örökítőanyaggal rendelkező klónozott tehénborjút mutattak be argentin kutatók, akik szerint az állat felnőtt korában egyfajta "emberi" anyatejet adhat.

2011.06.10 12:19MTI

Az Isa névre hallgató borjú két emberi génnel bír, ezek felelősek két olyan fehérje termeléséért, amelyek az emberi anyatejben is jelen vannak, és fontos szerepe játszanak a csecsemők táplálásában - közölte a Buenos Aires közelében működő országos agrártechnológiai intézet csütörtökön. Felnőtt állatként Isa az emberi anyatejhez hasonló tejet ad majd.

A hagyományos tehéntej alig tartalmaz antibakteriális lizozimet és a szervezet védekezőerejét fokozó fehérje, a laktoferin hatása is minden tekintetben más - hangsúlyozták.

Mivel Isa csak április 6-án jött világra, a kutatóknak még két évet kell várniuk, míg borjadzik, és először lesz teje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.