Nehézségek, vihar és sérülések

A jó szerencse nem utazott az Oxxo Racing Teammel Franciaországba

Az Oxxo Racing Team pályafutásának legrosszabb hétvégéje volt talán ez a franciaországi futamsorozat, mindössze 3 Eb ponttal, technikai problémákkal, feladott időmérőkkel és versenyekkel, de erre mondják, hogy egyszer fenn, egyszer lenn. Ilyen a motorsport

2010.06.22 17:04Oxxo Racing

A pénteki nap végre sok gyakorlással és felkészüléssel indulhatott a franciaországi Nogaro versenypályáján. Több óra szabadedzésre adott lehetőséget a sajtónap, ahol Szobi Balázs a magyar pilóta 2 órát szállította eszméletlen versenytempóban bátor utasait a francia média világából. Ezt követően a mért körök a 4. helyezést hozták el, ami nagyon biztató eredmény volt.

Este Jochen Hahn és Balázs taktikai megbeszélése sok érdekes részletet tartalmazott a legkülönbözőbb kanyarstratégiákkal fűszerezve. Hahn tanácsa gyakran segít, és érdemes megfogadni több évtized tapasztalatait. Így is tett a Hahn-Oxxo Racing magyar pilótája és az első warm-up során el is verte Jochent. A szombati eső áztatta pálya komoly kihívás volt egy tapasztalt pilóta számára is.

A Q1-ben Balázs ötödikként jutott a superpole döntőbe, de nem tudott megküzdeni a legjobb helyezésért egy féktárcsa törése miatt. Az óriási hőmérséklet különbségeknek köszönhetően feszültség alakul ki a tárcsában, ami sajnos töréshez vezethet és a cserére nem volt elegendő a Q1 és a Q2 közötti felkészülési idő, így a 10. hely maradt a rajtnál Balázs számára. Elrajtolt a mezőny az első versenyen, és megkezdődött az üvegszál és a műanyag bontása. Az első kanyarokban nagyon jól tapadt az MAN versenykamion így mindjárt a 7. helyen találta magát Balázs pár ügyes előzésnek köszönhetően.

A 3. körben Adam Lacko csúnyán elfékezte magát az esős, csúszós pályán és pont Szobi előtt állt keresztbe. Próbált Balázs korrigálni, hogy elkerülje az ütközést, de így leesett teljesen az ívről és a mögötte vonatozó három versenyző kapva kapott az alkalmon és el is mentek mellette.

A vérszemet kapott magyar pilóta teljes gázzal indult az eddig mögötte haladók nyomába, de higgadtságát elveszítve hibázott és egy lassító gumibálával ismerkedett meg közelebbről, aminek hála lefordult az egyik hátsó gumi a kamionról. Innentől igazi küzdelem volt minden egyes kör, de a körülményekhez képest tiszteletre méltó a 14. hely is, ahol megtépázott kamionjával végzett Szobi.

Az első versenyen nagyon jól szerepeltek az új Renaultok. Úgy látszik jól tapad vízen is a csinos 2010-es konstrukció. A nap meglepetése mégis a 2. helyen végzett Chris Levett volt, aki idén nem éppen remekelt eddig. Jochen Hahn 5. lett ezen a futamon. A második verseny a 14 pozícióból kezdődhetett.

Ezen csak egy jól elcsípett rajt segíthetett, aminek hála már az első kanyarokban a 10. helyen rótta az íveket Balázs. Adam Lacko ismét hibázott Szobi előtt, de most szerencsésebben sikerült a szituációt megoldani így a 9. helyen versenyezve támadta Uwe Nittel-t az utolsó körökben, de nagyon jól zárta a német rallis az íveket így a végeredmény nem változott.

Az élboly szempontjából a második verseny már sokkal inkább hasonlított az Európa-bajnokság összetettbeli állására. A futamot a mindenütt első Antonio Albacete nyerte, második David Vrsecky és harmadikként ért célba Jochen Hahn a csapattárs, aki így második az Eb-n 100 pontjával.

Elérkezett a vasárnap, száraz, napos időben csaphattak össze a világ legjobb kamionpilótái.

Már a szombati napon akadtak problémák az Oxxo versenykamionjának váltójával, de remélték, hogy csak múló rosszullétről van szó. A vasárnapi warm-up során azonban végleg beragadt egy sebességi fokozat ezzel lehetetlenné téve a váltást és egyben a Q1-es és Q2-es időmérőt is. A váltómű azon kevés alkatrészek közé tartozik ami a teljes versenynapot veszélybe sodorhatja Szobi Balázs számára. Teljes gőzzel, szívvel-lélekkel dolgoztak a szerelők a probléma megoldásán, de az eredménytelen időmérő és a csúszás miatt sajnos a boxutcából volt kénytelen rajtolni a magyar versenyző. Hiába eredt a rajtnál a mezőny után minden erejével Balázs, pár előzés után a 4. körben feladni kényszerült a versenyt. A váltó nem állt össze ennyi idő alatt.

Az első futamot persze megtartották Szobi nélkül is, taroltak a Bernau Team MAN-jei. Az dobogó legfelső  fokára Antonio Albacete állhatott, mellé csapattársa Chris Levett. Jochen Hahn negyedik lett a két Renault között.

A második versenyre rajtra kész lett Balázs MAN-je, de az első futam feladása sajnos az utolsó pozíciót jelentette a rajtrácson számára. Vicces látvány volt a két tehetséges pilóta viccelődése a rajt előtt, hiszen Balázs mellől nem más, mint a tavalyi Európa-bajnok David Vrsecky vághatott neki a futamnak az utolsó előtti helyről. Egymást bíztatva indultak neki a felvezető körnek.

Kitartó harcának köszönhetően egészen a 9. helyig jutott Szobi, de egy jogos büntetés miatt boxáthajtással végül a 10. helyen fejezte be a versenyt. Az élboly eredménye minden esetre örömre adott okot, Jochen Hahn nyert, aki még mindig második az Eb-n 120 ponttal és a dobogó tetejéről locsolhatta a pezsgőt a mellette álló Markus Bösigerre és a hétvége egyik nagy meglepetésére, az újonc Uwe Nittelre.

Összességében az Oxxo Racing Team pályafutásának legrosszabb hétvégéje volt talán ez a franciaországi futamsorozat, mindössze 3 Eb ponttal, technikai problémákkal, feladott időmérőkkel és versenyekkel, de erre mondják, hogy egyszer fenn, egyszer lenn. Ilyen a motorsport!

Mindezek ellenére a csapat hétvégéje jó kedvben telt, ezzel is bizonyítva a csapattársak barátságát és pozitív hozzáállását a kamionsporthoz

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.