Az Oxxo eddigi legjobb futama Franciaországban

Szobi Balázs a dobogó legfelső fokán Le Mans-ban!

A vasárnap méltó folytatása volt a szombati remek versenyzésnek. Szobi Balázs a vasárnap délelőtti szabadedzésen az ötödik legjobb időt futotta, előtte volt Jochen Hahn, mögötte Chris Levett. Ezúttal az égiek is kegyesek voltak a versenyzőkhöz: száraz pályán tudtak gyakorolni.

2009.09.23 12:11truckrace.hu

Az Oxxo Team nagyon sok beállítást eszközölt vasárnapra a kamionon, amely teljesen más volt mint csapattársáé a német Jochen Hahn-é. A beállítások mindenképp Balázs igényéhez, ízléséhez igazodtak, amelyekkel könnyebbé tették a versenyzést. A beállítások mellett egy kis taktikai változtatást is kitalált Jobbágy Ákos, éspedig, hogy ne mindig egy adott íven körözzön, hanem próbáljon meg minél több íven haladni, ezzel is bővítve tudását, lehetőségeit. Ezzel a taktikával olyan kis apró mozdulatokat nyert, amivel gyorsabb tudott lenni.

Az időmérőn Balázs a harmadik körre tudta csak összerakni az íveket, a pályát, és a hatodik legjobb idővel pozícionálta magát az első versenyre. Csapattársa, Jochen Hahn alig öt tizedre volt tőle, így a csapatnak minden oka megvolt az örömre, hiszen ez azt jelenti, hogy versenyzőnk egyre jobban zárkózik fel az élbolyhoz.


A csapat a vasárnapi versenyen is a szombati taktikát alkalmazta: azaz kimaradni a csetepatékból, minél dinamikusabban és taktikusan versenyezni. Elsődleges cél a hatodik hely megtartása volt, amihez elengedhetetlen a jó rajt és a jó, ám kissé agresszív versenyzés. Természetesen már a célba érés is siker a csapat számára, mert az pontokat jelent a kisbajnokságon (Sponsor Challenge 2009), hiszen a csapat nem titkolt célja ennek megnyerése.

Szobi Balázs tehát az első versenyt a hatodik pozícióból indította. Versenytársa Egon Allgäuer, aki a mellette lévő rajtkockából indult, egy hajszállal gyorsabb volt, így az első balos-jobbos sikámnál ő fordult elsőnek. Versenyzőnk többször is próbált a fékpontokon változtatni a jobb gyorsulás érdekében, és végül a hetedikként ért célba. A fordított rajtsorrendnek köszönhetően a kupa futamon az első sorból rajtolhatott az Oxxo pilótája. A csapat újabb célt tűzött ki, éspedig, hogy a korábban megjósolt és kívánt tízedik helyből legyen kilencedik, ami egyáltalán nem irreális álom, ugyanis alig 5 pont választja el a 9. helyen álló Frankie Vojtisek-től.

A Sponsor Challenge négy versenye során a kiadható maximális pontszámot gyűjtötte be versenyzőnk (80 pontot), így ma a dobogó legfelső fokán állva élhette át milyen érzés bajnokként átvenni a legjobb eredményért járó kupát. Természetesen a végső elszámolás Jaramá-ban lesz, ahol a kis bajnokság megnyerésére akkor van a legtöbb esélye, ha az élen álló Anthony Janiec kiesik a versenyből – rosszat nem kívánunk neki, de mivel versenysportról beszélünk, így bármikor bármi megtörténhet.


A kupa futamon viszonylag nyugodt versenye volt Balázsnak, a rajtnál visszacsúszott a harmadik helyre, majd hárman megelőzték, de beállt a hatodik pozícióba, amit a futam végéig stabilan tartott Volt egy kisebb csatája a francia Anthony Janiec-el, de mivel őt a brit Stuart Oliver támadta hátulról, ezért leszakadtak pilótánktól, aki „dalolva” kocsikázta végig a célig tartó hátralévő időt. Ezúttal a technika sem babrált ki a csapattal, víz, fék, szervo tökéletesen működött, így Balázs nyomás nélkül tudott a versenyre koncentrálni.

Szobi Balázs szerint a csapat úgy műszakilag, mint vezetéstechnikailag percről percre fejlődik, eddigi legjobb versenyhétvégéjeként értékeli Le Mans-t, és minden bizonnyal ez a pálya is felkerül majd a kedvencei közé akárcsak Nogaro vagy Most.

Az Oxxo berkeiben határtalan az öröm, vágyálmuk beteljesülni látszik, hiszen minél többet versenyez pilótájuk az Európa-bajnokságon, annál jobb eredményeket ér el. Örömüket még tetézi az a tény is, hogy a csapatbajnoki kupán a Hahn-Oxxo Racing Team két második és két első helyezést ért el.

Most egy két hetes pihenő vár a csapatra, utána jön Jarama ahol eldől: képes lesz-e az egyetlen magyar kamionos versenyző arra, hogy megszerezze az Eb-ranglista kilencedik helyét és, hogy a kis bajnokságot egy jó versenyzéssel megtudja-e nyerni. Ez még a jövő titka, de mi - eme sportág kedvelői - szívből drukkolunk neki, hogy így legyen!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.