Szobi Balázs a Sponsor Challenge 2009 élén

Hét Eb-pont, turbó robbanás, izgalmas verseny vasárnap Misano-ban!

Amint arról már beszámoltunk a szombat délutáni verseny hatalmas élmény volt Balázs számára - kamion versenyzői pályafutásának eddig ez volt a legkiemelkedőbb futama.

2009.05.26 13:42truckrace.hu

Egy hatalmas ütközésnek köszönhetően elvesztette pole pozícióját, utolsó helyre csúszott vissza és onnan izgalmas versennyel sikerült behoznia magát a hetedik helyre.

Egy ilyen nem mindennapi versenynap után úgy Balázs, mint az egész Oxxo gárda izgatottan várta a vasárnapot, amely egy 15 perces bemelegítő edzéssel kezdődött reggel 9 órakor, ezt egy időmérő követett, amire a már korábban említett „szabály” jellemző éspedig, hogy a versenyzőnek egyetlen egy esélye van a leggyorsabb körre, mert a gumik és a motor ennyit bír ki. Balázsnak ebben az egy körben volt egy melléváltása, ami azt jelentette, hogy kilenctizeddel ment rosszabb időt, mint a valós ideje, ha ez nincs, akkor a hatodik időt csíphette volna meg.

Ám az autóssportban bármi bármikor megtörténhet, így Szobi Balázs a kilencedik helyről startolt a kvalifikációs futamon. Természetesen előtte a boxban a gumikból még kiengedtek két tizedet, visszament a pályára egy újabb gyors körre, ám mivel még körözött előtte pár kamion, bárhogyan próbálkozott nem sikerült jobb időt elérnie, tehát maradt a kilencedik idő.


Amíg Assenben 8-as volt a bűvös szám Szobi Balázs számára, ez Misano-ban a kilences lett, ugyanis ebből a pozícióból indult és ugyanebben zárta a kvalifikációs részt. Ez újabb Eb-pontot jelentett. A második futamon (cup race-n) ugyancsak a kilencedik pozícióból rajtolt el.

A kupa futamon Balázs egy nagyon jó „bandába” keveredett, ugyanis előtte autózott Altenstrasser, mögötte meg Chris Levett körözött és úgy érezte, fantasztikus esélye van arra technikailag is, hogy megelőzze a gyári fejlesztésű Renaultot és ezzel egy időben maga mögött tartsa az angol versenyző monstrumát is.

Sokáig ment ez a hármas csata, Levett folyamatosan tudatosította Balázst arról, hogy mögötte van, ám versenyzőnket nem abból a fából faragták, aki könnyen megijed, és tartotta magát egészen a harmadik körig – ekkor a kamion turbója felrobbant. Ezután már az volt a cél, hogy a versenyt befejezze, ugyanis a szponzori bajnokságon minden pont számít (ez vette át a tavalyi TRIPA Challenge 2008 helyét).

Balázs nem adta fel a versenyt, a szokásos boxutcai kiálláskor a szerelők konstatálták a hibát, de visszaengedték a pályára – mondván, hogy azzal még a futamot nyugodtan befejezheti. Nagy nyomatéka az autónak nem volt, az elvárás a túlélés volt, a kamion idejének beosztása és célba érés. Ez sikerült, a Sponsor Challenge-t az Oxxo versenyzője több mint 20 ponttal vezeti, a csapat-bajnokságon a harmadik helyen állnak Jochen Hahn-al együtt és az EB listán 11 ponttal a 12. helyet tudja magáénak a vasárnapi összesítés után.

Aki kíváncsi az izgalmas olaszországi hétvégére és a kamionok őrült száguldozására, az megtekintheti jövő héten, június 4-én 20 óra 30 perckor a magyar sport 1-es csatornán. A következő futamra a spanyolországi Albacete-i pályán kerül sor június 6-7 között!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.