null

Volvo XC90 - szabadidőautó

Egy olyan családi autó ami kombi kivitelének köszönhetően remekül pakolható, 7 személy is kényelmesen elfér, és az új fejlesztésű elektronikus összkerékhajtásának köszönhetően terepen is kiválóan megállja a helyét.
2002.12.13 08:26

A karosszéria ezzel együtt terepjárósan magas építésű, összkerékhajtás biztosítja a nehezebb terepen való haladást. Tervezői az XC90-et komolyabb akadályok leküzdésére szánták, amit az is bizonyít, hogy Haldex-kuplungos megoldást alkalmaztak. A Haldex-kuplung lényege, hogy a részét képező olajszivattyú az első és a hátsó féltengelyek fordulatszámának különbségét képező fordulatszámmal forog. A szivattyú által létrehozott nyomás a lemeztárcsás tengelykapcsoló lamelláit összeszorítja, így a kapcsoló - az olajnyomástól függően - egészen nagy, vagy egészen kis meghajtónyomatékot képes átvinni a hátsó osztóműre.

E megoldás hatalmas előnye (a viszkokuplungoshoz képest), hogy a központi elektronika az olajnyomást mindig optimális értékre szabályozza az ABS kerékfordulat-érzékelőinek, a kerekek csúszásérzékelőinek, továbbá a motorfordulatszámot és a gázpedál állását érzékelő jeladók elektromos üzenetei alapján. Ily módon a meghajtó nyomaték pillanatról pillanatra a kívánt mértékben oszlik meg az első és a hátsó tengelyek között. A rendszer folyamatosan figyeli minden kerék tapadását, és mindig oda viszi a hajtóerőt, ahol erre szükség van.

prev[2/4]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal
  4. 4. oldal

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.