Csehék pihenőt kaptak

Úszó Eb: két országos csúcs, magyar döntős - A férfiváltó összetétele más lesz

Két országos csúccsal és egy magyar döntős résztvevővel szolgált húsvétvasárnapnak, az eindhoveni úszó Európa-bajnokság utolsó előtti napján - Új összetételben küldi viszont a medencébe a 4x200 méteres férfi gyorsváltót a magyar szakvezetés az Eb esti döntőjében.

2008.03.23 17:30MTI

Két országos csúccsal és egy magyar döntős résztvevővel szolgált húsvétvasárnapnak, az eindhoveni úszó Európa-bajnokság utolsó előtti napjának délelőttje.

A 4x200 méteres férfi gyorsváltó úgy jutott be ötödikként az esti nyolcas fináléba, hogy megjavította a tavaly július 25-én, Budapesten elért magyar rekordot. A régi "leges" idő 7:19.75 perc volt, az új pedig 7:18.96, amely ugyanannak a - Cseh László, Kerékjártó Tamás, Gercsák Balázs és Kis Gergő alkotta - négyesnek a nevéhez fűződik.

Az eindhoveni staféta első embereként Cseh ráadásul megdöntötte a 200 m gyors általa tartott egyéni országos rekordját is, 1:48.75 percre szállítva le a múlt év március 26-án, a melbourne-i vb-n produkált, 1:48.89-es eddigi legjobbját.

Az eindhoveni Eb-n vasárnap délig kilenc magyar csúcs született. Kiválóan megfelelt 200 m női pillangón az alig 17 éves Kovács Emese, aki az első helyen (2:09.80 p) került be az esti elődöntőbe, ugyanide negyedikként követte őt Jakabos Zsuzsanna (2:11.21, olimpiai B szint).

Kiesett ugyanakkor a Kovácshoz hasonlatosan az olimpiai induláshoz szükséges A szintet már korábban megúszó Boulsevicz Beatrix, aki a nyolcadik lett a teljes rangsorban (2:11.68), ám a továbbjutást országonként csak két versenyzőnek lehetővé tevő szabály miatt ő kiszorult a 16-os mezőnyből.

Hasonló sorsra jutott 50 m mellen Bor Katalin (34.09 mp, 34. hely), 50 m gyorson pedig Tompa Orsolya (26.89, 42.), a férfiaknál Takács Krisztián viszont 22.78 másodperccel 13.-ként bejutott az 50 m gyors esti elődöntőjébe.

A vasárnapi folytatásban a gyorsváltó mellett két további döntőben jutottak szerephez magyarok: Mutina Ágnes és Verrasztó Evelyn 200 m gyorson, Szepesi Nikolett pedig 50 m háton indult.

Új összetételben küldi a medencébe a 4x200 méteres férfi gyorsváltót a magyar szakvezetés az eindhoveni úszó Eb esti döntőjében. Ezt Kiss László szövetségi kapitány tudatta az MTI-vel.

Elmondása szerint a változtatást az indokolja, hogy a délelőtti selejtezőt az ötödik legjobb idővel, országos rekorddal teljesítő négyesből hárman is érintettek a hétfői zárónap egyik legfontosabb magyar számában, 400 m vegyesen, ezért jobbnak látták, ha vasárnap délutánra már pihenőt adnak az első emberként egyénileg is magyar csúcsot repesztő Cseh Lászlónak, továbbá Kerékjártó Tamásnak és Kis Gergőnek egyaránt.

Ennél fogva egyedül Gercsák Balázs képviseli majd a délelőtti csapatot a De Tongelreep uszoda központi medencéjében az esti fináléban, ahol az új váltótársak Kovács Norbert, Nagy Péter és Takács Krisztián lesznek.

A kapitány hozzátette még, hogy egyébként sem igen léphetett volna előrébb a magyar négyes, sőt még az ötödik hely megtartása se nagyon ment volna, mivel a délelőtthöz képest több, ott tartalékosan szereplő nagy rivális - például az olasz, az orosz és a lengyel - is a legerősebb összetételű csapatát indítja a döntőben.

Ugyanakkor Barta Nóra a hatodik, Kormos Villő pedig a tizenegyedik helyen végzett a női műugrók 3 méteres döntőjében az eindhoveni Európa-bajnokságon.

A vasárnap délutáni fináléban Barta a második sorozat után még a második volt, utána azonban akadtak rontásai, így lecsúszott a dobogóról.

Az öt ugrásra kapott 308,25 pont végül is a hatodik pozícióhoz volt elegendő. Kormos sokáig az utolsó, 12. helyen állt, a hajrában azonban egy riválist sikerült megelőznie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.