Labdarúgás

Csányi szerint követendő a horvát példa

A magyar sportvezető ezt nemcsak azzal indokolta, hogy számos sztárcsapatnak adnak meghatározó játékosokat a horvátok, hanem főként azzal, hogy az itthon kialakult edzői gyakorlattal szemben, ők "igen fiatalon megadják a lehetőséget a tehetségeknek".

2015.03.13 16:50MTI

A horvát futballt nemcsak Magyarország, hanem az egész régió számára követendő példának tartja Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke.

A magyar sportvezető ezt nemcsak azzal indokolta, hogy számos sztárcsapatnak adnak meghatározó játékosokat a horvátok, hanem főként azzal, hogy az itthon kialakult edzői gyakorlattal szemben, ők "igen fiatalon megadják a lehetőséget a tehetségeknek".

"Személyes tapasztalatom, hogy az egész balkáni térségre jellemző a legnagyobb fiatal tehetségek iránti nyitottság: már gyerekkoruktól egy-két korosztállyal feljebb szerepelnek a legügyesebbek, és a klubok felnőtt csapatainak edzői bátran játszatnak 17, 18 éves játékosokat az élvonalban" - mondta Csányi a horvát kollégájával, a korábbi világsztár játékossal, Davor Sukerrel folytatott pénteki egyeztetést követően. "Egyértelmű, hogy a jövőben sokkal szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat a horvát szövetséggel."

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a találkozó egyik központi témája az utánpótlás-nevelés és a versenyeztetés kérdése volt.

A horvát szövetséget 2012 óta vezető Suker - Csányi Sándorhoz hasonlóan - indul az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsági tisztségéért, amellyel kapcsolatban kiemelte, legfontosabb célkitűzésének azt tartja, hogy a kisebb országok számára is elérhető legyen a Bajnokok Ligája. Ehhez szerinte aktívabb regionális egyeztetés és együttműködés is szükséges, melynek része a szakmai munka mellett, egy határozottabb fellépés a kirekesztés és idegengyűlölet ellen.

"Tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy a labdarúgásban nincsenek azonnali eredmények, csak hosszútávú fejlesztés hoz sikereket" - jelentette ki az 1998-as világbajnokság 47 éves gólkirálya. "Egységes képzési rendszert és infrastruktúrát kell létrehozni, annak érdekében, hogy az ország egyik pontján ugyanolyan színvonalú legyen a gyermekek képzése, mint mondjuk a fővárosban. Ha olyan előkészület után és olyan nagy erőfeszítések mellett komplexen zajlik a sportág hosszútávú fejlesztése, mint Magyarországon, akkor az eredmények biztosan nem maradnak el".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.