3,4%

Csányi: az OTP idén is fizet osztalékot

A hozammal a "mostani kamatkörnyezetben elégedettek lehetnek a befektetők".

2015.03.06 14:35MTI

Az OTP tartja ígéretét, és az idén is fizet osztalékot - jelentette be a pénzintézet elnök-vezérigazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Csányi Sándor közölte, hogy várhatóan részvényenként 146 forint lesz az osztalék, hasonlóan a tavalyihoz. "Ez nagyjából 3,4 százalékos osztalékhozam, amivel azt gondolom, hogy a mostani kamatkörnyezetben elégedettek lehetnek a befektetők" - tette hozzá.

"Nem túl eredményes, de egyben sikeres évet zártunk" - mondta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztató elején.

Közölte: a bank 102 milliárd forintos 2014-es vesztesége döntően egyedi tételek következménye, így a magyarországi devizahitelek miatt 156 milliárdos veszteséget könyveltek el, a bankadó Magyarországon és Szlovákiában együttesen több mint 30 milliárd forintot jelentett, az orosz-ukrán válság miatt 33 milliárdos volt az egyszeri veszteség. Ezek nélkül az egyedi tételek, kiadások nélkül 118 milliárd forint nyereséggel zárta volna az elmúlt évet az OTP - fűzte hozzá.

Csányi Sándor szerint a magyar bankpiacon a jelzáloghitelek folyósításában jelentős felfutást lehetett tapasztalni az OTP Banknál, tavaly 37 százalékkal bővült az új folyósítások állománya, így 30,4 százalékot ért el az cég piaci részesedése ebben a szegmensben.

Kiemelte: a hazai vállalatoknak nyújtott hitelek területén az OTP évek óta növeli részarányát, a bankcsoport piaci részesedése tavaly 13 százalékot ért el, szemben a 2008. évi 7,5 százalékkal.

MTI fotó

A bank tőkehelyzete kiváló, elsődleges tőkemegfelelési mutatója 14,1 százalék, a likviditási tartaléka mintegy 7 milliárd euró, a nettó hitel/betét mutató tovább javult, 75 százalékon áll. A nem teljesítő hitelek céltartalékkal való fedezettsége stabil maradt, 84,3 százalék - ismertette.

Elmondta, hogy az orosz piacon az OTP időben visszafogta a tevékenységét, sokkal kisebb ütemben bővült, mint az ott jelenlévő többi bank, emiatt a kockázatiköltség-rátát is sikerült alacsonyan tartania. Összességében az orosz piacra való belépés óta 109 milliárd forintos nyeresége van a banknak Oroszországban, jó döntés volt belépni az orosz piacra - mondta Csányi Sándor.

Arról is szólt, hogy Ukrajnában, a másik gondokkal küzdő országban a saját tőke alapján az utolsó helyen áll az OTP ottani leánybankja, több fiókot is be kellett zárni a Krímben, Donyeck és Luganszk környékén. Úgy tűnik azonban, hogy az ukrán ügyfelek bíznak az OTP-ben, hiszen nőtt az ottani OTP-leánybank betétállománya - fűzte hozzá Csányi Sándor.

Egy kérdésre a Buda-Cash csoport csődje kapcsán Csányi Sándor elmondta: egyetért a szigorú felügyeleti fellépéssel, sőt, az ellenőrzések szigorítását is támogatja. Az már most látszik a Buda-Cash ügy hatására, hogy az ügyfelek a stabil bankokhoz mennek át megbízásaikkal - emelte ki.

Csányi Sándor egy kérdés kapcsán megdicsérte a jegybankot, amiért a forintosítást a novemberi árfolyamokon határozta meg. Úgy vélte, ha erre nem akkor, hanem a svájci jegybank árfolyamlépése után került volna sor, kezelhetetlen mértékű veszteség keletkezett volna a magyar bankrendszerben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.