Rövidpályás úszó

Hat számot nyert Hosszú, a hetedik Kapásé lett

A hetedik számban szakadt meg Hosszú Katinka pénteki győzelmi sorozata az úszók százhalombattai rövidpályás országos bajnokságán: 800 méter gyorson Kapás Boglárkának sikerült megelőznie az addig minden számot megnyerő világklasszist, aki két nap alatt tizenegy bajnoki címet szerzett.

2014.11.08 08:52MTI
Hosszú Katinka (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A férfiaknál senkinek sem sikerült dupláznia, meglepetést a 200 méter pillangó hozott, ahol Verrasztó Dávid megelőzte a specialistákat.

A világkupa-sorozatot fölényesen megnyerő Hosszú a nyílt ob második napján a hétből öt számot megnyert, és magyar bajnok lett a hatodikban is - a neki legkevésbé fekvő számban, 50 mellen az izraeli Ivry megelőzte -, a napzáró 800 méter gyorson viszont idei legjobbjától csaknem húsz másodperccel elmaradva ezüstérmes lett Kapás Boglárka mögött.

"Az idén 8:08 volt a legjobb időm, ráadásul Pekingben, ahol még az uszodában is szmog volt. Ehhez képest ez a 8:28 tényleg botrányos. De ez már a fej - idézte a szövetség Hosszút. - A világkupán mindig első szám a 800, itt az utolsó, és túl hosszú ahhoz, hogy az ember ne kezdjen el gondolkodni. Hogy ez már sok, hiszen reggel az előfutamok mellett még szárazföldi edzés is volt, és hogy már nagyon fáj minden elrugaszkodás a faltól."

Kapás Boglárka örült az elsőségnek, de tisztában volt azzal, hogy 8:22 perces eredménye nemzetközi szinten nem igazán jó:

"Ebből jó tizenöt másodpercet kellene lefaragni ahhoz, hogy ott legyek az elején. Nem tudom, menni fog-e, az az igazság, hogy nekem az ötvenes medence fekszik, ez a rengeteg forduló fura."

A férfiaknál a hat számban hat különböző bajnokot avattak. A 200 méter háton a világranglista első tíz helyezettje közé került Bernek Péter, aki előző nap már 400 méter gyorson is remekelt.

A nap slágerszáma a 200 méter pillangó volt, ahol a szokásos Cseh László-Biczó Bence különversenybe szívesen beszállt volna az ifjúsági olimpián remeklő két fiatal klasszis, Kenderesi Tamás és Grátz Benjámin, vagy akár Pulai Bence is, végül azonban nem kis meglepetésre Verrasztó Dávid lett a "nevető hatodik", akinek sikerült lehajráznia Cseht. Utóbbi holtversenyben lett második Biczóval.

"Jól ment, csaknem sikerült megjavítanom a legjobb időmet is - kommentálta a történteket Verrasztó Dávid. - Azért elsősorban még mindig vegyesúszó vagyok, de ha lesz rá lehetőség, indulok ebben a számban is a vb-n".

Cseh az 50 méter pillangó megnyerésével vigasztalódhatott, később pedig 100 méter vegyesen lett második, utóbbi számban Földházi Dávid nyert, míg 100 méter gyorson Kozma Dominik igazolta, hogy kezd a sprintszámokban abszolút egyeduralkodóvá válni. A 100 méter mellen a csupán délelőtt úszó, majd a döntőtől visszalépő Gyurta Dániel távollétében Financsek Gábor lett az első.

Bernek Péter

A második napi bajnokok:

férfiak: 50 m pillangó: Cseh László (Kőbánya SC) 23.54 mp 100 m gyors: Kozma Dominik (Kőbánya SC) 47.78 mp 100 m mell: Financsek Gábor (Mohács) 59.73 mp 100 m vegyes: Földházi Dávid (Bácsvíz-KVSC) 53.67 mp 200 m hát: Bernek Péter (válogatott) 1:52.16 p 200 m pillangó: Verrasztó Dávid (Jövő SC-Veolia) 1:54.42 p

nők: 50 m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 27.59 mp 50 m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 31.50 mp 100 m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 57.82 mp 100 m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 58.42 mp 200 m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 1:53.94 p 200 m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 2:24.90 p 800 m gyors: Kapás Boglárka (BVSC) 8:22.31 p 4x50 m mix vegyesváltó: Kőbánya SC (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána, Késely Ajna) 1:46.49 p

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.