Portisch-Rapport

77 - 18: generációk sakkcsatája a Játékszínben

A harmadik játszmát május 3-án 11.00, a negyediket 13.00 órakor kezdik. Ha döntetlen lesz az eredmény, nem rendeznek újabb, mindent eldöntő partit.

2014.04.23 13:42MTI

A 77 esztendős, sakkolimpiai bajnok Portisch Lajos és a 18 évesek világranglistáján éllovas Rapport Richárd vív egymással négyjátszmás rapid párosmérkőzést május 2-án és 3-án az I. MVM Sakk Kupáért.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Sakkozásért Alapítvány által szervezett, a Generációk csatája elnevezésű esemény helyszíne a budapesti Játékszín lesz, a belépés ingyenes.

A rapid partikban mindkét nagymesternek 25-25 perc gondolkodási ideje lesz, s lépésenként 10-10 másodperc bónusz is a rendelkezésére áll. A sorsolás alapján az első és harmadik játszmában a Nemzet Sportolója, Portisch, míg a másodikban és a negyedikben a tavaly felnőtt rapid Európa-bajnoki címet nyert Rapport vezeti a világos bábukat.

Május 2-án 17 órától a legfiatalabb magyar nagymester, Rapport Richárd szimultánt is ad, amelyre a Magyar Sakkozásért Alapítvány Facebook-oldalán jelentkezhetnek az érdeklődők.

Németh Kristóf, a párosmérkőzésnek otthont adó Játékszín igazgatója úgy fogalmazott, hogy a sakk története a legendák világáig nyúlik vissza, s mivel a színház is a legendákból építkezik, ezért a sakknak helye van egy olyan több mint százéves színházban, mint amilyen a Játékszín.

Az 1978-as Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmes csapattag, Portisch Lajos bevallotta, hogy gyakorlatilag már visszavonult a versenyzéstől, és tavaly nyár óta nem játszott versenypartit. Hozzátette: örül az alapítvány felkérésének, de szerinte abban, hogy rá esett a választás, közrejátszhatott az is, hogy a nála fiatalabbak nem mertek kiállni Rapport Richárddal, mert nagyobb lenne a presztízsveszteségük.

" Sajnálatos, hogy a magyar sakknak évek óta nincsen olyan versenyzője, aki bekerült volna a világbajnok-jelöltek közé. A magyar sakkozók egy helyben topognak, az egyetlen, aki fejlődik, itt ül mellettem" - mutatott Rapport Richárdra.

A magyarok közül legfiatalabban nagymesteri címet szerzett, és májustól már a 2700 Élő-pontosok elitjében jegyzett Rapport Richárd azt mondta, nagy megtiszteltetés neki, hogy egy olyan legendával ülhet asztalhoz, mint Portisch Lajos. Kiemelte: örül neki, hogy van olyan személy, aki részvételével támogatja a magyar sakkot, és szerinte még több hasonló jellegű rendezvényre lenne szükség.

Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a sajtótájékoztató moderátora elárulta, hogy a két sakkozó eddig csak egyszer, négy éve, egy szentgotthárdi versenyen találkozott egymással, azt a partit Portisch nyerte. Rapport megígérte, hogy igyekszik kiegyenlíteni, és szeretne hasonlóan szép játszmában győzni, ahogy az akkor ellenfelének sikerült.

Az I. MVM Sakk Kupa megnyitója május 2-án 12.30 órakor lesz, az első partit 13.00, a másodikat 15.00 órakor rendezik. A harmadik játszmát május 3-án 11.00, a negyediket 13.00 órakor kezdik. Ha döntetlen lesz az eredmény, nem rendeznek újabb, mindent eldöntő partit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.