Ösztöndíj-program fiatal sportolóknak

16 fiatal tehetséget támogat a BOM

Tizenhat fiatal sportolót támogat 10 millió forinttal a BOM a Magyar Sportért Alapítvány idén elindított ösztöndíj-programja keretében.

2014.02.07 13:13MTI

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a program a sportolói karrier mellett felsőfokú vagy szakmát adó tanulmányokat folytató olimpiai kerettagokat segíti. Első körben 13 sportági szövetséggel kötöttek együttműködési szerződést, de meg akarnak állapodni a többi olimpiai sportág vezetésével is.

A 16 ösztöndíjas 11 sportágat képvisel, a legismertebb Joó Abigél, a kétszeres Európa-bajnok cselgáncsozó, a londoni olimpia ötödik helyezettje, de a már nemzetközileg is ismertek közé tartozik a korosztályos világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai aranyérmes kajakos, Farkasdi Ramóna, a vb- és Eb-negyedik tornász, a tavalyi olimpián nyolcadik Hidvégi Vid, az ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes triatlonos, Horváth Zsanett, az ifjúsági Eb-ezüstérmes asztaliteniszező, Ambrus Krisztina vagy a junior vb-második vívó, Várhelyi Anna Judit.

Az eredendően a magyar fővárosban rendezendő ötkarikás játékok elérésére 2005-ben alapított Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) a célt megtartva tavaly tavasszal változtatott irányt.

Amint arra Szalay-Berzeviczy Attila, az alapítvány kuratóriumának elnöke kitért: úgy döntöttek, hogy a felhalmozódott tudást, tapasztalatot és forrásokat a hazai élsport támogatására fordítják, amíg a magyar gazdaság rá nem talál egy olyan fenntartható növekedési pályára, amely aztán lehetőséget teremt a nagy álom valóra váltására.

A médiaeseményen az a gondolat is visszaköszönt, hogy egy majdani budapesti olimpiai pályázat érvrendszerének egyik, ha nem a legfontosabb eleme a kimagasló magyar olimpiai sikerek több mint száz éves tradíciója. Ezért is nagyon fontos, hogy a londoni eredményekre építkezve folytatódjanak a sikerek 2016-ban, Rio de Janeiróban és azt követően is.

Ennek megfelelően a civil szervezet 2013-ban alapítvánnyá alakult át azért, hogy magyar sportolók olimpiai felkészülését támogatva járuljon hozzá a hagyományosan kiváló magyar szerepléshez az ötkarikás játékokon, és ezen keresztül Budapest majdani olimpiai pályázatának eredményességéhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.