Megfizethető repülőjegyek, olimpiai láng

A falu, amit feláldoztak az olimpiáért

Több mint öt éve nincs vízszolgáltatásuk és tömegközlekedésük a Szocsiban az olimpiára végrehajtott gigantikus építkezések miatt - nem mindenki örül az orosz olimpiának.

2014.01.02 16:35MTI

Száztíz eurós Moszkva-Szocsi retúr repülőjegy
Az Aeroflot orosz állami légitársaság megígérte, hogy 5000 rubeles szinten (33 ezer forint) befagyasztja a Moszkva-Szocsi turista osztályra oda-vissza szóló repülőjegyeket az olimpia idejére, illetve a paralimpiai játékok március 17-i végéig. A cég közleménye szerint ezeket a jegyeket január 1-jétől lehet megvásárolni az Aeroflot honlapján. Február 5. és 17. között a légitársaság napi 9-16 járatot működtet Moszkva és Szocsi között a jelenlegi napi öt helyett. (Maga az út mintegy kétórás.) Az Aeroflot nagyobb gépeket üzemeltet ezen a járaton, hogy minél több utast tudjon elszállítani az olimpiára. A konkurens légitársaságok Moszkva-Szocsi retúr jegyárai erre az időszakra több mint 100 százalékkal emelkednek, és elérik a 12 ezer-17 ezer rubelt is (79 ezer-112 ezer forint).

Az olimpiai láng Rettegett Iván nyomdokain
A Volga-menti Tatárföld orosz szövetségi köztársaságban a téli olimpia lángja megáll Bolgarban, amely a 8. és a 15. század között a Volga-menti bolgárok fővárosa volt. A fáklyavivők ezután áthaladnak a Rettegett Iván cár (1547-1584) által alapított Szvijazsszkon. Tatárföldön kívül az olimpiai láng már járt az Északi-sarkon, a Bajkál-tóban, sőt még a világűrben is. A láng február 7-én érkezik meg Szocsiba a megnyitó ünnepségre.

VIP: Több mint 20 európai vezető
Több mint 20 európai állam- és kormányfő, valamint királyi családok tagjai vesznek részt a szocsi játékok ünnepélyes megnyitóján - közölte Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA-Novosztyi hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a lista még nem végleges. Mások, például Francois Hollande francia elnök és Joachim Gauck német államfő viszont bejelentették, hogy nem utaznak Szocsiba az olimpiára. A német államfő, akinek a jogköre többnyire protokolláris, az első magas rangú vezető volt, aki bejelentette, nem utazik Szocsiba, bár ennek okát nem közölte. Döntését ennek ellenére úgy értékelték, mint az oroszországi emberi jogok megsértése miatti "bojkottot".

A feláldozott falu
A Szocsi közelében, a kaukázusi hegyek között fekvő falu, Ahstir lakóinak több mint öt éve nincs vízszolgáltatásuk és tömegközlekedésük az üdülővárosban az olimpiára végrehajtott gigantikus építkezések miatt - panaszolta a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet a héten. A HRW közleményében követelte a vízszolgáltatás és a tömegközlekedés azonnali helyreállítását. "Az orosz állam a történelem legdrágább olimpiáját rendezi, de számos szocsi lakos nagy árat fizet a játékokért" - írta a szervezet. Helyi lakosok és környezetvédők szerint az olimpiai építkezések túl sok kárt okoznak a térség amúgy is érzékeny ökoszisztémáiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.