Belpolitikai feszültségek ellen

Hírzárlat Berlusconi pártjában

Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke hétfőn közleményben utasította pártja politikusait arra, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak. Berlusconi így kívánta csökkenteni a jogerős bírósági ítélete miatti belpolitikai feszültséget.

2013.08.26 15:48MTI
Silvio Berlusconi (Fotó: MTI)

A vele szembeni jogerős bírósági ítélet óta egyáltalán nem nyilatkozó Berlusconi közleménye a PdL tagjait is arra szólította fel, ne tegyenek sajtóbejelentéseket, ne adjanak a párt belső vitáit kiteregető interjúkat. Ne nyújtsanak sgeítséget a PdL elleni "sajtómanipulációkhoz".

Berlusconi azt követően rendelte el hírzárlatot, hogy a PdL szombati csúcsértekezlete után a párt politikusai egymással versenyezve nyilatkoztak arról, vajon a PdL megbuktatja-e a római kormányt, vagy ellenkezőleg, milyen feltételekért hajlandó a nagykoalíciót fenntartani. Daniela Santanche PdL-politikus a párton belüli jó és rossz” embereket osztályozta.

Gianfranco Micchiché, a PdL közigazgatási államtitkára pedig tudni vélte, hogy a PdL parlamenti tagjai közül 20-30 készen állna a koalíciós partner Demokrata Párt (PD) soraiba átülni. Elemzők szerint Berlusconi lépése a nyugalom megteremtését szolgálja.

A következő napokban dől el ugyanis, hogy a parlament illetékes bizottsága megfosztja-e a volt kormányfőt mentelmi jogától. Berlusconi abban reménykedik, hogy a belpolitikai feszültség elsimításáért cserébe megtarthatja szenátori mandátumát. A semmítőszék augusztus elsején adócsalásért egy évre ítélte Berlusconit.

Az Il Fatto Quotidiano napilap hétfői feltételezése szerint Berlusconi a házi őrizet és a közhasznú munkavégzés közül az utóbbit választja, mivel így automatikusan a felére csökkentheti a közhivataloktól való eltiltása idejét. Ennek időtartamát a bíróságnak még meg kell határoznia. Őrültség lenne most megbuktatni a kormányt!” - hangoztatta Enrico Letta miniszterelnök, aki, szintén a kormány fennmaradása érdekében, egyeztetést kezdett Angelino Alfano belügyminiszterrel, a PdL-főtitkárával az ingatlanadó eltörléséről. Utóbbi a PdL választási ígérete volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.