Harc a politikai jövőért

Újabb olasz kormányválsághoz vezethet a Berlusconi-ügy

Akár egy újabb olasz kormányválsághoz is vezethet Silvio Berlusconi börtönre ítélt ex-kormányfő szenátusi székéért és politikai jövőjéért folytatott harca, miután a nagykoalíció két pártjának álláspontjai egy szerda esti válságtanácskozás után is távoliak maradtak a médiacézár jövőjét illetően.

2013.08.22 11:41MTI
Silvio Berlusconi (Fotó: MTI)

Enrico Letta baloldali miniszterelnök és Angelino Alfano, a Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkára háromórás megbeszélése során az utóbbi állítólag konkrét követeléseket fogalmazott meg azért cserébe, hogy a PdL továbbra is támogassa a már kezdetektől fogva mindkét félnek kényelmetlen és kényszerű koalíciót, amelyet ismét megrendített a politikai szerepéről lemondani nem hajlandó ex-kormányfő ügye.

Alfano többek között azt akarta elérni, hogy Berlusconi ügyében helyezzék hatályon kívül azt a korrupció-ellenes törvényt, amely megtiltaná számára, hogy szenátor maradjon. Alfano azzal érvelt, hogy a törvény nem vonatkozik azokra a perekre, amelyek annak 2012. decemberi hatályba lépése előtt kezdődtek.

Berlusconit az olasz semmítőszék három héttel ezelőtt négy év börtönre ítélte, de nem tiltotta el közhivatal viselésétől. Ugyanakkor a 2012-es korrupció-ellenes törvény szerint nem lehet a parlament tagja olyan személy, akit két évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek.

Az olasz parlament mentelmi bizottsága szeptemberben szavaz arról, hogy megfosztja-e Berlusconit szenátori mandátumától, Alfano pedig azt közölte Lettával, hogy a PdL nem lenne képes koalícióban maradni egy olyan párttal, amely megszavazza, hogy kirakják elnökét a parlamentből.

A PdL frakcióvezetője, Renato Brunetta leszögezte, hogy az ügyben szeptember elejéig "politikai megoldást" kell találni. Letta szerdán, a megbeszélést megelőzően még azt mondta, hogy "a problémák megoldhatóak", sajtóértesülések szerint azonban a színfalak mögött zajló egyeztetéseken nem közeledett a PdL és Letta pártja, a Demokrata Párt (PD) álláspontja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.