Fontos napirendi pont

Elnöki kegyelemben bíznak Berlusconi pártjának frakcióvezetői

A Silvio Berlusconinak adható esetleges elnöki kegyelem és a nagykoalíciós kormány jövője szerepelt a napirenden azon a találkozón, amely Giorgio Napolitano olasz államfő, valamint Renato Schifani a jobbközép Szabadság Népe (PdL) szenátusi és Renato Brunetta, a párt képviselőházi frakcióvezetője között zajlott le.

2013.08.05 16:08MTI
Silvio Berlusconi (Fotó: MTI)

Az államfői palotában tartott több mint egy órás megbeszélés egy nappal követte a PdL Silvio Berlusconi melletti római szolidaritási demonstrációját. 

A hivatalos elnöki közlemény szerint a PdL frakcióvezetői azokat az "igényeket" sorolták fel Napolitanónak, amelyeknek a "teljesítése hozzájárulhat az olasz belpolitikai helyzet pozitív alakulásához és a kormánymunka számára hasznos stabilitáshoz". 

A PdL frakcióvezetői nem nyilatkoztak, Napolitanótól egyenesen Berlusconi római rezidenciájára mentek, ahol a párt újabb tanácskozása zajlott le. Berlusconi hétfőn ügyvédeivel is egyeztet, majd Rómából a Milánóhoz közeli Arcoréban levő villájába költözik át. 

Schifani és Brunetta a Berlusconival szembeni csütörtöki semmítőszéki ítélet után kért meghallgatást Napolitanótól, hogy kegyelmet kérjenek a pártelnök számára. Az államfő akkor jelezte, hogy ennek a jogi feltételei nem adottak. Berlusconival szemben ugyanis jelenleg is több per folyamatban van. 

Az államfővel tartott megbeszélés másik témáját Brunetta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale című napilap hétfői számában előlegezte meg. Cikkében Brunetta az "alkotmányos egyensúly" helyreállítását szorgalmazta a Berlusconi és az ügyészségek, a balközép és a jobbközép között "húsz éve tartó ideológiai harc" lezárásával. 

Brunetta politikai megoldást sürgetett a jogerősen elítélt Berlusconi számára a belpolitikai béke érdekében. Elemzők szerint Napolitano pozitív jelzésnek vette, hogy Berlusconi a vasárnapi PdL-megmozduláson hangsúlyozta: fontos a kormány munkájának folytatása. Az is pozitív jelzés lehetett Napolitano számára, hogy a pártdemonstráción a PdL öt minisztere nem vett részt.
 
A balközép La Repubblica című napilap szerint a PdL által felmutatott békejobb csak ideiglenes gesztus: Berlusconi igazi reagálása októberben várható, amikor végrehajthatóvá válik a rá kiszabott ítélet. Az újságnak nyilatkozó Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkára azt hangoztatta, hogy a nagykoalíciós kormánynak nem kell "mindenáron" fennmaradnia. 

"Berlusconi személyes játszmát vív és nem fog visszavonulni, a kormány napjai meg vannak számlálva" - jelentette ki Luca Zaia, az Északi Liga politikusa, Veneto tartomány elnöke. Nichi Vendola a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke szerint Berlusconit vagyona és hatalma sem mentheti fel a törvény betartásának kötelme alól. 

Hétfői felmérés szerint a PD-szavazók 75 és a PdL-szavazók 70 százaléka látná jónak, ha a PD-PdL kormány helyén maradna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.