Terror

Videók, kronológia: München, Real-Barca, Dakar, Boston - merényletek sporteseményeken

A bostoni maratoni futóversenyen hétfőn elkövetett merénylet csak egy a sportesemények ellen intézett támadások sorozatában.

2013.04.16 21:14MTI

Ezek közül a súlyosabbak:

1972. szeptember 5-én egy palesztin csoport, a Fekete Szeptember a müncheni olimpián megtámadta az izraeli delegációt, két embert megölt, kilencet túszul ejtett. Két nappal később a túszszabadítási kísérlet során mind a kilenc túszt meggyilkolták, de meghalt egy rendőr és hat terrorista is.

1996. július 27-én az atlantai olimpián egy pokolgép megölt egy nőt és megsebesített 111 másik embert. A merényletet az abortusz egyik fanatikus ellenzője követte el.

2002. május 1-jén egy gépkocsiba rejtett szerkezet robbant fel a madridi Bernabeu stadion közelében a Real Madrid és a Barcelona mérkőzése előtt pár órával. A merényletben 17 ember sebesült meg, komoly anyagi károk keletkeztek.

2002. május 8-án a pakisztáni Karacsiban egy öngyilkos merénylő felrobbantotta azt a szállodát, ahol az új-zélandi rögbicsapat lakott. A támadásban 14-en vesztették életüket.

2006 májusában terroristák elrabolták az iraki taekwondo csapat Jordániába tartó tagjait. A 13 sportolót legyilkolták, holttestükre egy hónap múlva bukkantak rá. Ugyancsak májusban Bagdadban szunnita szélsőségesek megölték a Davis-kupában játszó iraki válogatott két teniszezőjét és az edzőjüket, mert állítólag túl rövid volt a nadrágjuk. Júliusban egy fegyveres csoport elrabolta az iraki olimpiai bizottság 30 tagját, köztük az elnököt, akit azóta sem találtak meg.

2008-ban az iszlamista szélsőségesek sorozatos fenyegetései miatt felfüggesztették, és a továbbiakban Afrikából Dél-Amerikába helyezték át a Párizs-Dakar rallyt.

2008. április 6-án tamil gerillák pokolgépet robbantottak egy maratoni futóverseny útnak indítására készülő Srí Lanka-i fejlesztési miniszter közelében, 14-en meghaltak, köztük a miniszter, 90-en megsebesültek Colombótól 25 kilométerre.

2009. március 3-án a pakisztáni Lahorban egy lőfegyverekkel, kézigránátokkal és rakétavetőkkel felszerelkezett terrorista csoport megrohanta a Srí Lanka-i krikett csapat konvoját. Hét ember halt meg, a többségük a konvojt őrző rendőrök közül került ki. Hét játékos megsebesült.

2010. január 1-jén 90 ember vesztette életét Pakisztánban, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a gépkocsiját egy röplabda-mérkőzésen Lakki Marvat kerület egyik kis helységében.

2010. január 8-án Cabinda angolai tartományban lázadók tüzet nyitottak a togói labdarúgó válogatott autóbuszára, amely az Afrika Kupa egyik meccsére igyekezett. Meghalt az egyik edző és a csapat sajtófelelőse.

2013. március 13-án hét, a lovaspóló helyi változatát játszó ember halt meg Afganisztánban egy öngyilkos merénylet következtében.

München, 1972

Atlanta 1996

Boston, 2013

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.