Hátvéd

Csodás éve volt a Barcelona védőjének

Jordi Alba a 2012-es esztendőben megszilárdította helyét abban a spanyol nemzeti válogatottban, mely a nyáron az ő remek játékának is köszönhetően Európa-bajnok lett, illetve "hazaszerződött" a Barcelonához - ennél többet nem is kívánhatott volna a bal oldali védő.

2012.12.31 15:46ma.hu

A 24 éves játékos néhány évvel ezelőtt szerződött a Valenciához, ahol Unai Emery, korábbi vezetőedzőjének köszönhetően megtalálti igazi helyét a pályán: ez pedig a védelem bal oldala. Ez a poszt igazán fekszik Albának, és a védekezés mellett a támadások felépítéséből is alaposan kiveszi a részét.

Mivel a Valenciánál kiválóan teljesített, a Barcelona visszahívta, mivel ezen a poszton igen kevés bevethető játékosa volt a katalán klubnak. Alba nevelőegyüttesének nem tudott nemet mondani, ráadásul a bejelentés néhány nappal azután történt, hogy Spanyolország Olaszországot legyőzve megvédte címét az Eb-n.

„Ez az év kiválóan alakult a számomra, egyáltalán nem panaszkodhatok” – mondta Alba, aki alapembere lett a spanyol csapatnak is. „Európa-bajnokságot nyertem, és még haza is térhettem, amit korábban nem hittem volna, ráadásul most mi állunk a tabella élén. Az az igazság, hogy ennél többet nem is kívánhattam volna.”

Albának nem volt nehéz beilleszkednie a csapatba, és nem csak azért, mert korábban már volt a „blaugrana” játékosa: ki ne boldogulna könnyen olyan klasszisok mellett, mint Carles Puyol, Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta, na és persze Lionel Messi. A Barcelon a jelenkori labdarúgás legjobb együttese, és még az Angliából érkező Alex Song is nagyon hamar új otthonra talált.

„Hihetetlen könnyű itt játszani, rengeteg a klasszis” – folytatta Alba. „Nekem és Songnak is hamar sikerült felvennünk a ritmust és megtanulni az új játékrendszert, gyakorlatilag az első naptól fogva.”

A Barcelona 49 ponttal áll a La Liga tabellájának az élén, előnye kilenc egység a második Atleticóval szemben. Természetesen a fogadási tippek alapján Tito Vilanova legénysége a bajnokság legnagyobb favoritja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.