Budapest továbbra sem Bukarest

Kínos bakik alanya Budapest és Orbán

Olykor kínos helyzeteket szül Magyarország számára a sport. Megannyi aranyérem és történelmi siker mellett jópár pofont is elszenvedett hazánk. Most legutóbb az előző heti Európa-liga döntője kapcsán cikkezett egy brit lap néhány bakiról.

2012.05.14 14:53ferrer- ma.hu

A brit Metro újság maró gúnnyal adta hírül: 400 Bilbao-fanatikus Budapestre érkezett a román főváros helyett, így szurkolás helyett maradt számukra a visszautazás. Hogy valójában kacsa volt-e a cikk, pontosan nem lehet tudni, a Ferihegy szóvivője mindenesetre nem találkozott közel félezer eltévedt futballmezbe öltözött rajongóval. Ugyanakkor a cikkben olvashattunk arról is, a stadionban az angol hangosbemondó így vezette fel a mérkőzést a kezdés előtt bő félórával: "Welcome to Budapest!" A cikk beszámolója szerint miután szinte kizárólag spanyolok voltak jelen a finálén - a románok még nem érkeztek meg -, nem túl nagy fújolással úszta meg az esetet, de azért arra kötelezték, hogy javítsa ki tévedését, és Bukarestre helyesbítsen.

Hasonló tudatlanságban volt részünk alig másfél esztendővel ezelőtt. Akkor Svédországban játszott futballválogatottunk világbajnoki selejtezőt, és a helyszínen nézte végig a mérkőzést a magyar miniszterelnök is. Akit akkor már konkrétan Orbán Viktornak hívta. A posztot ugyanis addigra negyedik hónapja ő töltötte be. A skandináv kollégáknak azonban nem sikerült ráfrissíteniük a rendszerre, így végül elődjét: Gyurcsány Ferencet írták ki a képernyőre. A bocsánatkérés elmaradt.

Feltehetőleg hasonló figyelmetlenségek komoly országok esetében nem túl gyakran esnek meg. Legalábbis kevés alkalommal cikkeztek arról, hogy Obamát felcserélték Bushsal, vagy Berlint Bonnal. Kétségtelen, az emberek hibáznak, azonban minket, magyarokat gyakran illetnek ilyen bakival. Akarva vagy akaratlanul.

Elsősorban futballunkkal tudnánk csípős választ adni ezekre a problémákra. Azonban válogatottunk több mint negyedévszázada (!) nem volt képes kijutni egyetlen felnőtt világversenyre sem, klubcsapataink pedig egyetlen kivétellel nagyjából hasonló ideje nem érték meg a tavaszt az európai kupákban. Így pedig nehéz futballnagyhatalomként tekinteni ránk. Egy biztos, Bukarest felnőtt ahhoz, hogy egy európai kupadöntőnek legyen a házigazdája. Talán első lépésként idehaza is kellene építeni egy erre alkalmas stadiont, és szép lassan felépíteni néhány csapatot. Egyelőre azonban ez álom, Bukarest pedig egy élménnyel lett gazdagabb. Ők láttak egy európai kupadöntőt élőben. Vajon nekünk mikor sikerül?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.