Csőke József nyolcvanöt éves volt

Elhunyt a Balázs Béla-díjas rendező, sportfilmkészítő

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Csőke József Balázs Béla-díjas rendező, a magyar sportfilmkészítés kiemelkedő alakja, a magyar olimpiai mozgalom jeles képviselője.

2012.05.03 16:08MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Média-díjával, a Magyar Sportért érdeméremmel, a MOB Fair Play díjával, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett érdemes művész halálhírét a MOB tudatta csütörtökön.
   
Csőke József hat olimpia magyar vonatkozású felejthetetlen sikereit örökítette meg, 29 sportágról forgatott filmhíradót vagy filmet. Az elmúlt évtizedek során mintegy hétezer riportot, félezer dokumentumfilmet készített, s csaknem valamennyi magyar olimpiai bajnokról emlékezetes felvételeket, eredeti filmeket őrzött meg felbecsülhetetlen értékű archívumában. Csőke József volt a legendás londoni 6-3, "Az évszázad mérkőzésének" egyik operatőre - áll a MOB közleményében.
   
A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 2008-ban Életmű-díjjal tüntette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.