Szocsi 2014

Heidum elődöntős 1500 méteren, Kónya kiesett

A magyar zászlóvivő Heidum Bernadett bejutott az elődöntőbe a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a szocsi téli olimpia szombati versenynapján.

2014.02.15 12:35MTI

A januári Európa-bajnokságon ezen a távon ezüstérmes 25 éves versenyző másodikként ért célba hatfős selejtezős futamában a holland Jorien Ter Mors mögött, ezzel alanyi jogon ment tovább.

A szám másik magyar indulója, az Eb-n bronzérmet nyert 19 esztendős Kónya Zsófia az utolsó selejtezős hatosban szerepelt, de elesett, így ötödikként zárt, s búcsúzni kényszerült.

Heidum a negyedik futamban nem rajtolt túl jól, csak a negyedik helyre tudott besorolni, de azonnal korrigálta hibáját és egy kör alatt felküzdötte magát a második pozícióba Ter Mors mögé, aki éppen őt megelőzve lett Európa-bajnok az idén. Az éllovas olyan nagy tempót diktált, hogy körökön át hatan "vonatoztak" egymás mögött, még csak előzési kísérlet sem volt. Aztán négy körrel a vége előtt ketten leszakadtak, nem sokkal később az olasz rivális is lemaradt, így Ter Mors és Heidum a litván Agne Sereikaitével kiegészülve békésen korcsolyázott be egymás mögött a célba.

"Lehet, hogy kívülről nyugisnak tűnt, de nem volt könnyű, mert a holland lány annyira belehúzott, hogy három másodperccel gyorsabb volt a futam, mint szokott" - értékelt Heidum, aki a holland mögött az egész mezőny második legjobb idejét érte el a negyeddöntő során.

A váltóverseny elődöntőjében a magyar csapatból betegsége miatt kihagyott, de azóta felgyógyult Kónya szintén beragadt a rajtnál, de azonnal javított, s a negyedik pozícióba került. Később azonban ismét visszacsúszott, s amikor ritmust szeretett volna váltani, elesett. Végül azért lett ötödik, mert az ausztrál után ismét orosz színekben versenyző Tatyjana Borogyulina nem ért célba.

"Csalódott vagyok, sokkal jobbra számítottam, mert jónak éreztem a formámat. Igyekeztem türelmes lenni, hogy kimaradjak elől a nagy tülekedésből és a végén akartam feljönni, de mire megtehettem volna, már elestem" - mondta Kónya, aki nem tudta pontosan felidézni, hogy mi volt a bukás oka.

A selejtezős futamokból az első három helyezett jutott tovább az elődöntőbe, amelyet a cikk megjelenésének idején bonyolítanak le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.