Mitől mások a versenyzők?

Dopping helyett sci-fi eszközökkel készülnek az olimpikonok

Kitartás, Teljesítmény, Idő! Az Olimpiai atléták szentháromsága, akik az aranyérem megszerzése érdekében képesek egészen űrkorszaki módszerekhez folyamodni.

2012.08.03 17:25Konrád - ma.hu

Mivel a teljesítményfokozók jó része tiltott szernek minősül, a kiélezett versenyben más segítséget kellett találni a győzelem megszerzéséhez. A vegyészek boszorkánykonyhája után a sportolók a mérnökök felé fordultak. Szénszálas vázú versenybiciklik, speciális úszódresszek és hasonló találmányok segítik az olimpikonokat.

Egyes sportolók mozgásérzékelővel és 3D kamerával ellátott ruhában edzenek, hogy fel tudják térképezni a teljesítményüket. De sokan egészen extrém módszerekhez folyamodnak a jobb eredmények elérésének bűvöletében. Az alábbi módszereket megvizsgálva az embernek előbb jut eszébe egy jó sci-fi, mint a londoni játékok.

Harry Phelps és a Horror Kamrája


Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg a melegrekordok, de a hőség dacára is kell bizonyos fokú (nagyon-nagyon-nagy) elhivatottság ahhoz, hogy az ember önként bemásszon egy kamrába, ahol -140 fokban kell ücsörögnie percekig. Márpedig az olimpikonok felkészülésének egyik fontos eleme a krioterápiás kamra.

A krioterápiát lengyel kutatók fejlesztették a csúcsra még 2000-ben. A speciális zoknit, alsóneműt és fülvédőt viselő sportolók egyre hidegebb kamrákba szállnak be, míg végül elérik a kívánt hőmérsékletet. A sokak által "horror kamrájának" becézett eszközben aztán igen érdekes dolgok történnek az emberi testtel. Az erek összeszűkülnek és mind a véráramlás, mind az anyagcsere lelassul. A résztvevők közben úgy érzik, mintha megégetnék őket, miközben tűvel szurkálják a bőrüket.

A kétperces menet végén a kamrából kilépve a vénák a normál méretük négyszeresére duzzadnak, rengeteg oxigént pumpálva végig a testen, segítve a túlterhelt vagy sérült szövetek és ízületek gyógyulását. Ráadásul nagy adag endorfin is felszabadul a trauma miatt, aminek fájdalomcsillapító hatása van.

Ezért használja a krioterápiát rengeteg sportoló, az úszóktól kezdve a súlyemelőkön át a távgyaloglókig, még akkor is, ha a kezelésről elsőre a Birodalom Visszavág híres jelenete ugrik be, mikor Han Solot szénbe fagyasztják.

Houston, egy teniszező ül a kabinban - Daniella Zalcman/The Wall Street Journal


Egyes emberek - köztük a profi sportolók - önként szíjazzák magukat tojásforma-burokba. Nem űrhajósat játszanak, hanem a CVAC (Cyclic Variations in Adaptive Conditioning) nevű szerkezet segítségével váltják ki a megerőltető edzéseket. Így tesz többek között a teniszcsillag, Novak Djokovic is.

A gépben számítógépek által irányított szelepek és pumpák vannak, amik a nagy magasságot szimulálják, tömörítik az izmokat méghozzá ritmikusan. A hatása olyan mintha egy intenzív edzésen lennénk túl, aminek következtében rengeteg oxigén áramlik az izmokba.

A CVAC gyártói szerint a gép képes csökkenteni a tejsavképződést, és ösztönzi az őssejt-termelődést. A gyártó a jobb teljesítmény eléréséhez 20 perces használatot javasol heti három alkalommal. Ha már őssejtet is termel a gép, vajon mikor kezdenek szuperatléta klónok kimászni belőle?

Vérből fakadó gyorsaság

Milorad Csavics sokat mesélhetne arról, mekkora szerepe van az időnek az olimpián. Ha valaki olyan megoldást kínálna, amivel akár csak kicsit is gyorsabbá válik az ember, valószínűleg minden atléta kapva kapna a lehetőségen.

A távoli ischaemiás prekondicionálásnak nevezett technikát mind a kanadai, mind a brit olimpikonok kipróbálták. A megoldás még gyerekcipőben jár, de lényege a vérnyomásméréskor is használt felfújható gumimandzsetta használata, amit öt percre helyeznek fel a karokra és a lábakra. Hatására csökken a vér laktátképzése, ami az izomfájdalomért és a görcsökért felelős.

Brit kutatók szerint 5 kilométeres távon a futók 30 másodperccel jobb időt futottak, míg a kanadai kutatók azt tapasztalták, hogy egy kilométeren 7 másodperccel gyorsabbak voltak úszóik. Ezekért a számokért a sportolók ölni tudnának. Maga a technika egy, a szívrohamon átesett pácienseknél használt kísérleti gyógymódból ered, és nem javasolják átlagembereknek.

Érdemes hát odafigyelni II. Erzsébet királynő sportolóira, és ha azt látjuk, hogy hihetetlen időket produkálnak, nem lesz titok előttünk, mi áll a háttérben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.