Csak egy kis zsarnokság

Diktátor a világűrből: idegen hatalmakkal packázik a sci-fi pápa

Zsarnokság, elnyomás, diktatúra: itt már csak egy idegen hatalom segíthet.

2012.03.08 09:33ma.hu

Nick Appleton egyszerű kétkezi munkás, az élete csalódások sorozata, és reménye sincs rá, hogy valaha feljebb kerülhet a szigorú társadalmi ranglétrán. Willis Gram igazi kényúr, az evolúciós fejlődésben kiemelt elit élén áll, és az egész Földet irányítja. Amikor mindketten beleszeretnek ugyanabba a lányba – aki ráadásul a kormány ellen lázító propagandát terjeszt – sorsuk összefonódik.

Ráadásul éppen ekkor tér vissza az űrből az elveszettnek hitt forradalmi vezér, Thors Provoni, méghozzá nem egyedül: egy minden tekintetben idegen lényt hoz magával, hogy segítségével megváltoztassa a merev, zsarnoki világrendet.

Ez azonban csak az egész világ megváltoztatása árán lehetséges...

Philip K. Dick

Philip K. Dick 1928-ban született Chicagóban. A modern science-fiction történetének egyik legmeghatározóbb alakja hatalmas életművet hagyott maga után, amikor 1982-ben elhunyt. Könyvei számos elismerésben részesültek: 1963-ban Az ember a Fellegvárban megkapta a sci-fi műfajának legnagyobb elismerését, a Hugo-díjat. Két alkalommal ítélték oda neki a neves Brit SF-díjat (1967-ben a Palmer Eldritch három stigmájáért és 1979-ben a Kamera által homályosanért), 1975-ben pedig a Csordulj könnyem, mondta a rendőr című regényéért kapta meg a nagy presztízsű John W. Campbell Memorial-díjat.

Dick számos nagysikerű film alapjául szolgáló novella és regény szerzője. Az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című regényéből forgatta Ridley Scott a Szárnyas fejvadászt, míg többek közt Paul Verhoeven az Emlékmást, Steven Spielberg a Különvéleményt, John Woo A felejtés bérét,Richard Linklater pedig a Kamera által homályosant vitte vászonra.

Jelenleg is több művének vannak tervben a megfilmesítései: John Alan Simon a Szabad Albemuth Rádiót rendezte, amiben többek közt Alanis Morissette is szerepel, miközben George Nolfi a Helyreigazító csoport című novella alapján forgatta a Sorsügynökséget. Egy ideje megerősítették, hogy az Ubik is megfilmesítésre kerül, a rendező pedig Michel Gondry lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.