Sosem látott izgalom az Eurovízión

Ma este Wolf Katiért drukkol az ország

Talán még sosem voltunk ennyire közel az Eurovíziós Dalfesztivál győzelméhez, mint idén, Wolf Kati dalával. Ma este a dalok versenyében eldől, mi - és ki - Európa legjobbja!

Az Eurovízió első elődöntőjén továbbjutottak ünneplése képgaléria

2011.05.14 11:29ma.hu / MTV
Fotó: wolfkati.hu - Hell Péter (Az elődöntősök képei a galériában)

Rajongók szerint az ötödik helyen fellépő Wolf Kati nyitja a szombati Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének legerősebb szakaszát: a magyar énekesnővel kezdődően egészen a 14-es sorszámot viselő brit Blue-ig a mezőny tíz legjobbjának tartott dal egy időszakra tömörült.

Katit a brit X-Faktor nyertese, az ír Jedwards követi, utánuk a svéd közönségkedvenc, Eric Saade, majd nyolcadikként a rajongók egyik nagy favoritja, Észtország jön, ezt követően a mindig top 10-ben végző görögök lépnek színpadra. Tizedik lesz Oroszország, egy Red One-szerzeménnyel, Alexeyt a bukmékerek első számú esélyese, a francia tenor Amaury Vassily váltja, rögtön utána a másfél évtized után visszatérő Olaszország versenyzője jön, aki egy Robert de Niro-film betétdalát énekli.

A titkos kedvenc svájci lány és a Blue-val induló Egyesült Királyság zárja ezt a tízes mezőnyt, amely után még 11 dal hangzik el.

Magyarországon az elődöntő kiemelkedő nézettséget hozott a köztévének, egymilliónál is többen látták élőben a magyar produkciót, de Németországban is szinte sztárkultusz övezi Wolf Katit - habár a pénteki lapok némelyike megpróbálta kikezdeni hírnevét, szerencsére eredménytelenül.

A legnagyobb német lapok közölnek vele interjúkat, illetve írnak szerepléséről, és a nagy nemzeti tévétársaságok is rendszeresen megkeresik. A csütörtöki elődöntő alatt a BBC élő adásban kérdezte Katit, a brit műsorszolgáltató helyszíni ministúdiójában a Blue-val és a francia versenyzővel egy blokkban beszélgetett vele a műsorvezető.

Wolf Kati igyekszik nem foglalkozni az előrejelzésekkel és esélylatolgatásokkal "A cél az volt, hogy bent legyünk a döntőben, és ez sikerült. Azt szeretném érezni szombat este, amikor lejövök a színpadról, hogy százszázalékosan teljesítettem, és mi hatan mindent megtettünk ebben a három percben, amit lehetett. Ha ezzel az érzéssel állhatunk ott a dal végén, akkor az eredmény már nem számít."

A döntősök rajtsorrendje

1. Finnország
2. Bosznia-Hercegovina
3. Dánia
4. Litvánia
5. Magyarország
6. Írország
7. Svédország
8. Észtország
9. Görögország
10. Oroszország
11. Franciaország
12. Olaszország
13. Svájc
14. Nagy-Britannia
15. Moldova
16. Németország
17. Románia
18. Ausztria
19. Azerbajdzsán
20. Szlovénia
21. Izland
22. Spanyolország
23. Ukrajna
24. Szerbia
25. Grúzia

A Blue tagjai csütörtökön személyesen gratuláltak a magyar versenydalhoz Katinak és a két dalszerzőnek, Rakonczai Viktornak és Rácz Gergőnek , amely szerintük a legjobb dal a 25-ös mezőnyben. A What about my dreams című dal a helyszíni visszajelzések alapján nemcsak a britek, hanem a németek és a skandináv nemzetek szívét is meghódította, de Kati számít a határon túli magyarok szavazataira.

Az MTV műsorában elhangzó telefonszámon csak más országokra lehet szavazni, így a külföldön élő nézőknek érdemes a műsor elején a saját országuk nemzeti televízióját nézni, ahonnan megtudhatják, hogy az adott országból milyen telefonszámon lehet a magyar versenyzőre szavazni.

A ma esti döntőn az m1 először élőben kapcsolja a VII. kerületi Orfeum klubot, ahol a rajongók együtt nézik az MTV közvetítését. A kiemelkedő eseményre tekintettel az RTL Klub is átszervezte műsorrendjét: korábban, este 7-től kezdődik a Csillag Születik című tehetségkutató. Így szombat este 20.25-től, amikor Novodomszky Éva bejelentkezik a budapesti stúdióból, már minden néző Wolf Katinak szurkolhat.

Az MTV félórás felvezető műsora után Gundel Takács Gáboré a szó, aki a düsseldorfi arénából közvetíti a 25 ország részvételével zajló döntőt. A magyar csapat videoblogban is beszámol a kint történtekről, ezeket a http://www.hirado.hu/ portálon, a www.youtube.com/eurovisionhungary es a www.facebook.com/eurovisionhungary oldalon is megosztják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.