"Nem azt mondom, hogy csóró esküvő legyen"

Mennyibe kerül a briteknek a királyi esküvő?

Becslések szerint ha Vilmos herceg és Kate Middleton kimondja a boldogító igent, több bevételt hoz a brit gazdaságnak, mint bármely eddigi esemény az utóbbi évtizedekben.

2011.03.13 08:22MR1- Kossuth

„Nem azt mondom, hogy csóró esküvő legyen, de költséghatékony ceremóniára van szükség, hiszen nehéz időket élünk” – fogalmazta meg a közhangulatot a londoni polgármester.

Boris Johnson persze nem győzte hangsúlyozni, mennyire örül a fiatalok boldogságának, hiszen Vilmos herceg talán az egész királyi család legnépszerűbb tagja, és menyasszonya, Kate Middleton is szinte irigylésre méltóan tökéletes ebben a nehéz és hálátlan szerepben.

Esküvőjük
az évtized, sőt talán az évszázad frigye lesz, amelyre szinte mindenki úgy vár és gondol, mint egy valóra vált tündérmesére. De azért a kisördög mindenkiben ott mocorog, és bár nem nagyon illik mások zsebében turkálni, pláne nem ilyenkor, de azért mindenkit izgat: mennyibe fog ez kerülni? A szkeptikusok egyenesen úgy teszik fel a kérdést: mennyibe fog ez kerülni nekünk?

A királyi család persze nem fogja világgá kürtölni, ki állja a cehet, és a részletekről is hallgat a diszkrét família. Ám az uralkodó szóvivője sietett megnyugtatni mindenkit: a fiatal pár tisztában van az ország nehéz helyzetével, és ezt szem előtt is fogja tartani. Ezen túl csak saccolni lehet. A brit esküvőkön általában az a szokás, hogy a menyasszony szülei fizetik a számlát.

Ez azonban nem egy átlagos esküvő. Bár össze sem lehet hasonlítani sem a mostani uralkodó, Erzsébet királynő – még koronázása előtt lezajlott – esküvőjével, vagy épp Vilmos szülei, a trónörökös Károly herceg és Diana hercegnő óriási esküvőjével 1981-ben, amely körülbelül harmincmillió fontba került, azért itt is milliókról beszélünk, hiszen a trónörökös örököse mégsem sétálhat be a kerületi tanácsra két tanúval, és az esküvői ebédet nem rendezheti meg a sarki kocsmában.

A bűbájos ara.


A társadalom megnyugtatására azt azért értésre adták, hogy a királynő és Károly herceg állja majd a költségek zömét, és a menyasszony szülei is beszállnak valamennyivel. Már csak a királynő helyzeténél fogva is meg kellett hívni több európai uralkodócsalád tagjait is, hiszen a rokonság az itt is rokonság. Kétezer főt várnak a Westminster apátságban a ceremóniára, melyet egy déli fogadás, és egy pár száz fős, szűk körű vacsora követ majd. Virágok, ruha, fogadás, ételek, ez a becslések szerint körülbelül egymilliós tétel lehet, de van aki öt-, sőt tízmilliót emleget.

A pontos összeget tényleg szinte lehetetlen megmondani. Mindenestre a ceremónia költségeit a királyi család fizeti. Az adófizetőkre egyetlen tétel marad, de az a legnagyobb: a rendőri biztosítás költségei. Több százezer embert várnak Londonba erre a napra, és érthetően igen szigorú biztonsági intézkedésekre lesz szükség, hiszen egész Európa krémje itt lesz majd. A biztonsági költségeket körülbelül 12 millió fontra becsülik. És még egy jelentős tétel van, amely közvetve szintén a költségvetést terheli: a kormány úgy döntött, hogy az esküvő napja munkaszüneti nap lesz. A több millió ember kieső munkabére, illetve a mégis dolgozni kényszerülő rendőrök, metrósok, orvosok és mások túlóradíjai is szép summát tesznek ki.

Tovább kotorászna a zsebekben? Kattintson az MR1-Kossuth honlapjára!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.