Ne maradjon abba a diéta az ünnepekkor sem!

Karácsonyi diétás sütemény receptek

Lassan itt a karácsony, amikor is meg kell vendégelnünk a családot. Közben persze azt sem szeretnénk, ha a fogyókúránk abbamaradna, netán az ünnepek után kezdhetnénk az egészet elölről.

2010.12.14 18:00beresalexandra.hu

Hogy ezt elkerüljük, néhány jól ismert, és néhány kevésbé ismert karácsonyi sütemény receptjét alakítottam át úgy, hogy egészségesebb legyen.

Törekedtem a cukormentességre, de azért nem árt tudni, hogy ezeket sem lehet határtalanul enni, hiszen a dió, mogyoró már önmagában is magas energiatartalommal bír.

Tehát ne együnk ezekből sem határtalanul, de talán kicsit egészségesebbek így a sütemények, ráadásul azért az eredetei recepthez képest jó pár kalóriát meg is spórolhatunk.

Egészséges és cukormentes bejgli

Hozzávalók:
Tésztához: 1,2 kg teljes kiőrlésű búzaliszt 35 dkg vaj édesítőszer 5 dkg élesztő 1 db tojás 2 dl zsírszegény tej

Mákos töltelékhez:
40 dkg mák
Fél citrom reszelt héja
Édesítőszer
Cukormentes meggybefőtt
Kevés víz

Diós töltelékhez:
40 dkg dió
Édesítőszer
Fél citrom reszelt héja
Teáskanálnyi fahéj
Kevés víz

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a tészta többi összetevőjét egy tálba rakjuk és összekeverjük a felfuttatott élesztővel.

Tészta állagúvá gyúrjuk, majd néhány órára félretesszük hideg helyre. Közben készítsük el a tölteléket.

Ehhez az összetevőket összekeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A tésztát egy-két óra múlva elővesszük és átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőle.

Ezeket téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a választott töltelékkel. A tésztát feltekerjük, úgy, hogy a végeit kicsit visszagyűrjük, nehogy a töltelék kijöjjön belőle. Kivajazott tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük tojással, és még egy rövid ideig pihentetjük.

Közepesen meleg sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Ha valaki nem szándékozik macerás sütemény készíteni, hanem inkább csak „összedobna" valami finomat, amit ráadásul még sütni sem kell, akkor a következő recepteket nekik találták ki.

Kókuszgolyó kicsit másképp

Azért nagyon jópofa, és ilyenkor is aktuális sütemény, mert úgy néz ki, mint egy hógolyó.

Hozzávalók: 25 dkg nyírfacukor, vagy 25 gramm édesítőszer (por állagú) 25 dkg vaj 25 dkg kókuszreszelék 20 dkg tejpor

Elkészítés: 1, 5 deci vízben, vagy tejben felolvasztjuk az édesítőszert vagy a nyírfacukrot, majd lehűtjük. Belekeverjük a vajat, a kókuszreszeléket és a tejport.

A masszát fél napra hűtőszekrénybe tesszük. A formázást gyerekekre is bízhatjuk, így remek családi programot is jelenthet a sütemény elkészítése.

Golyóformán kívül karácsonyi figurákat is készíthetünk belőle. Forgassuk meg, vagy szórjunk rá kókuszreszeléket. Vehetünk hozzá muffin papírt, és ebbe belehelyezhetjük.

Ajándéknak is kiváló, szépen belerakva egy dobozba, vagy csak egy átlátszó papírba, szalaggal átkötve.

Diós darabok

Hozzávalók:

20 dkg diabetikus étcsokoládé 1 bögre dióbél 1 és fél evőkanál vaj 3 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés: A diót daráljuk le és keverjük össze a kókuszreszelékkel. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat. Ha a vaj is elolvadt, akkor öntsük le ezzel a masszával a diós- kókuszos keveréket.

Keverjük jól össze, és tegyük be 10 percre a hűtőszekrénybe. Ha összeállt, akkor szaggassunk belőle kis darabokat, ezeket rakjuk ki tálcára, majd tegyük vissza még a hűtőszekrénybe vagy akár fogyasszuk egyből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.