Te is elepedsz egy csokis sütemény után?

Miért tör rád az éhség esténként?

Megtalálták a választ arra kérdésre, hogy egy stresszes munkanap után miért vágyódunk annyira egy szelet pizza, vagy csokis sütemény után.

2010.12.09 09:00napidoktor.hu

Egy állatokon végzett új kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az erős stresszhatás könnyen túlzott ételfogyasztáshoz, faláshoz vezethet. A Pennysylvaniai Egyetem kutatói csökkentet kalóriatartalmú étrenden lévő egerek viselkedését és hormonszintjét vizsgálták.

Egy háromhetes diétát követően az egerek testsúlyuk 10-15%-át veszítették el, hasonlóan az emberekhez.

A "jojó fogyókúra" - a testsúly ideiglenes csökkenése, majd a gyors visszahízás - jól ismert jelenség. Tracy Bale és munkatársai megfigyelték, hogy a magasabb kortikoszteron stresszhormon-szinttel rendelkező egerek depresszióra utaló viselkedési mintákat produkáltak.

A kutatók azt is megállapították, hogy számos - a stressz kezeléséért és az étkezésért felelős - gén megváltozott a kísérleti egerekben.

A tudósok az egereket stresszes környezetbe helyezték, és megfigyelték, hogy mennyi zsíros táplálékot vesznek magukhoz.

A korábban csökkentett kalóriatartalmú étrenden lévő egerek sokkal több magas zsírtartalmú ételt fogyasztottak, mint a normál étrenden lévő társaik.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a fogyókúra nemcsak megnöveli a stresszszintünket, amitől eleve nehezebbé válik a diéta, de még az agyunk is átprogramozódik, hogy hogyan reagáljon stresszhelyzetben” - mondja Bale.

A stressz megfelelő kezelése nagyon fontos szerepet játszik a sikeres fogyókúra esetében, teszi hozzá Jeffrey Zigman, a Texasi Egyetem munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.