Szomjuság, gyakori vizelés, állandó éhség, fogyás

Veszélyben a magyar lakosság - Egyre jobban terjed a diabetes

A cukorbetegség terjedése egyre nagyobb méreteket ölt a hazai felnőtt lakosság körében. A betegség felismerése, különösen a 2-es típusú kórformában gyakran késik.

2009.09.24 12:24ma.hu/medipress

A későn felismert cukorbetegség mind a keringési kockázat, mind a késői kis- és nagy-érszövődmények tekintetében jelentős egészséghátrányt jelent. A betegség időben történő felismerése és hatékony kezelése népegészségügyi jelentőségű.

A cukorbetegség előfordulásának tekintetében a növekedés üteme a fiatal korcsoportokban a legerősebb – mondta Prof. dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a Magyar Tudományos Akadémián, a Magyar Diabetes Társaság szervezésében megrendezett Changing Diabetes Fórumon, ahol vezető szakemberek, betegszervezetek képviselői és a döntéshozók közösen próbáltak javaslatot tenni arra, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy Magyarországon hatásosan fellépjünk a cukorbetegség ellen.

A következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabeteses gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70%-kal nő – hangzott el. A cukorbetegségben szenvedő betegek egészségügyi ellátásának költsége már napjainkban is az OEP természetbeni kiadásainak 10%-ánál nagyobb összegét teszi ki.

Az előrejelzések alapján a diabetes mellitus betegségterhe a jövőben jelenősen növekedni fog. Jelenleg a gyógyszeres kezelést kapó betegek kezelése a hazai GDP 0.5%-át teszi ki – mondta Magyar Diabetes Tarsaság elnöke, aki hozzátette: „A konferencia célja, hogy konszenzuson alapuló, konkrét javaslatokat adjunk a szűrés, a megelőzés, az ellátás és a finanszírozás területén“.

A világon:
• 246 millió ember szenved cukorbetegségben
• 3,8 millió ember hal meg diabétesz következtében évente
• 232 milliárd dollárt költenek a betegség kezelésére évente Magyarországon:
• 2 cukorbeteg ember veszíti el látását minden nap
• 7 diabéteszes betegnél végeznek naponta amputációt

A 2-es típusú cukorbetegség megfelelő életmóddal és étkezéssel elkerülhető.

A cukorbetegség jelei

Az állandó szomjúság lehet az egyik jel. A többi pedig a gyakori vizelés, az állandó éhség, a kimerültség, az akaratlan fogyás, a lassan gyógyuló sebek, a száraz és viszkető bőr, a láb érzéketlensége vagy bizsergése és a homályos látás. Azonban nem minden cukorbetegnél jelentkeznek tünetek. A cukorbetegség (diabetes mellitus) betegségcsoport a magas vércukorszinttel jellemezhető, súlyos egészségügyi problémákat okozhat, azonban gyógyszerekkel kézben lehet tartani a betegséget.

Cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint vagy nem képes felhasználni azt. A hormont a hasnyálmirigy termeli és hiányában a táplálékból felszívódott glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így a véráramban marad. A magas vércukorszint károsítja az idegeket és az ereket, emiatt különböző szövődmények: szívbetegség, stroke, vesebetegség, vakság és érszűkület alakul ki. Az Egyesült Államokban több, mint 8 millió 60 év feletti ember cukorbeteg.

A diabéteszeseknek csak kis százaléka szenved I-es típusú cukorbetegségben, amely jellemzően 30 éves kor alatt kezdődik és amelyben a szervezet nem képes inzulint termelni. 90 százalékban a II-es típusú cukorbetegség fordul elő, amely rendszerint 40 éves kor felett jelentkezik és előfordulása a kor előrehaladtával nő, ekkor a szervezet nem termel elég inzulint vagy nem képes felhasználni azt. Az elhízás és a mozgásszegény életmód megnöveli a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az úgynvezett pre-diabéteszben szenvedőknél a vércukorszint magasabb, de nem éri el a cukorbetegség kritériumát, náluk fokozottabb a cukorbetegség kifejlődésének kockázata.

Ez azonban a testsúly csökkentésével és testmozgással csökkenthető, különösen idős emberek esetében. A szakértők azt javasolják, hogy a 45 év felettiek rendszeresen jelenjenek meg szűrővizsgálaton, mivel ők fokozottan veszélyeztetettek a II-es típus szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.