És hogy mi is valójában a gazpacho?
Néhány korty gazpacho
A gazpachoban az a jó, hogy bár létezik egy klasszikus recept minden alkotni vágyó tehet hozzá néhány gondolatot sőt el is vehet belőle bármit.
2010.10.08 09:00ma.huHideg paradicsomleves vagy annál több?
A szó eredetéről sokat vitatkoznak. Egyesek úgy vélik, hogy az arab "áztatott kenyér" kifejezésből ered, mások szerint a latin "caspa" szóból, melynek jelentése "apróság, maradék".
Egy leleményes etimológus még azt is felvetette, hogy a szó a görög eredetű "chaos" szóból torzulhatott caspachóvá majd gazpachóvá, elvégre sokféle dologból álló "kaotikus" leves.
A klasszikus gazpachónak négy nélkülözhetetlen alapeleme van: a kenyér, az ecet, az olaj és a só.
Salmorejo
Ez a gazpacho kifejezetten sűrű változata, amely csak paradicsommal készül, a többi zöldség nélkül.
Több kenyeret és csak kevés vizet tesznek bele (ha egyáltalán). Klasszikus hozzávalója a levegőn szárított sonka és a főtt tojás.
Zöld gazpacho
Huelva környékén paradicsom nélkül készítenek hagyományos gazpachoalapot, s ehhez friss fűszernövényeket adnak. Ebből lesz a "zöld gazpacho".
Klasszikus andalúziai gazpacho
1 kg érett paradicsom hámozva és kimagozva
15 dkg kígyóuborka meghámozva
10 dkg nagy fejű, lágy ízű vöröshagyma
20 dkg kaliforniai zöldpaprika
1-2 gerezd fokhagyma
10 dkg két napig szikkasztott fehérkenyér
4 dl extra szűz olívaolaj
1 dl sherryecet
1 l víz
só, bors
A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. A szintén nagyobb kockákra vágott kenyeret meglocsoljuk a sherryecettel.
A beáztatott kenyeret és a zöldségeket nagyobb tálba tesszük, megsózzuk és meglocsoljuk az olívaolaj felével. 12 órára jégszekrénybe tesszük. Ezután az egészet turmixgépben homogénre turmixoljuk. (Használhatunk erős botmixert is.)
Ezután apránként adagoljuk hozzá a maradék olívaolajat, alacsony fordulatszám mellett, hogy selymes emulzió jöjjön létre.
Ezt azután 8-10 dl vízzel a kívánt állagra hígítjuk, majd szitán átpaszírozzuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés tabascóval ízesítjük.
Hűtve de nem jegesen tálaljuk. Mindazt, amit betétként adnak a gazpachóba, „tropezonesnek” nevezik, s általában külön kis edénykében adják fel.
Tropezone lehet például kocára vágott pirított kenyér, apróra vágott uborka, hagyma de akár sonka vagy hal is.
Forrás: bistrobazaar
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 11:00 17 éves fiút fojtott meg a saját pólójával - Letartóztatták a rétközberencsi gyilkosság gyanúsítottját
- 10:39 Az EU betiltotta négy orosz sajtóorgánum uniós sugárzását
- 9:38 Az EU további segélyt juttatott el hajókon Gázába
- 8:36 Budapest Közút: keddtől forgalmirend-változásra kell készülni a Nagy Lajos király útján
- 7:16 Bosznia-Hercegovina felfüggesztette diplomáciai egyezményét Magyarországgal
- 6:52 139 tonna tartós élelmiszert gyűjtött rászorulóknak egy hétvégén az Élelmiszerbank
- 5:46 Szergej Lavrov: Oroszország kész a harctéren megküzdeni a Nyugattal
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06