És hogy mi is valójában a gazpacho?

Néhány korty gazpacho

A gazpachoban az a jó, hogy bár létezik egy klasszikus recept minden alkotni vágyó tehet hozzá néhány gondolatot sőt el is vehet belőle bármit.

2010.10.08 09:00ma.hu

Hideg paradicsomleves vagy annál több?

A szó eredetéről sokat vitatkoznak. Egyesek úgy vélik, hogy az arab "áztatott kenyér" kifejezésből ered, mások szerint a latin "caspa" szóból, melynek jelentése "apróság, maradék".

Egy leleményes etimológus még azt is felvetette, hogy a szó a görög eredetű "chaos" szóból torzulhatott caspachóvá majd gazpachóvá, elvégre sokféle dologból álló "kaotikus" leves.

A klasszikus gazpachónak négy nélkülözhetetlen alapeleme van: a kenyér, az ecet, az olaj és a só.

Salmorejo

Ez a gazpacho kifejezetten sűrű változata, amely csak paradicsommal készül, a többi zöldség nélkül.

Több kenyeret és csak kevés vizet tesznek bele (ha egyáltalán). Klasszikus hozzávalója a levegőn szárított sonka és a főtt tojás.

Zöld gazpacho

Huelva környékén paradicsom nélkül készítenek hagyományos gazpachoalapot, s ehhez friss fűszernövényeket adnak. Ebből lesz a "zöld gazpacho".

Klasszikus andalúziai gazpacho


1 kg érett paradicsom hámozva és kimagozva
15 dkg kígyóuborka meghámozva
10 dkg nagy fejű, lágy ízű vöröshagyma
20 dkg kaliforniai zöldpaprika
1-2 gerezd fokhagyma
10 dkg két napig szikkasztott fehérkenyér
4 dl extra szűz olívaolaj
1 dl sherryecet
1 l víz
só, bors

A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. A szintén nagyobb kockákra vágott kenyeret meglocsoljuk a sherryecettel.

A beáztatott kenyeret és a zöldségeket nagyobb tálba tesszük, megsózzuk és meglocsoljuk az olívaolaj felével. 12 órára jégszekrénybe tesszük. Ezután az egészet turmixgépben homogénre turmixoljuk. (Használhatunk erős botmixert is.)

Ezután apránként adagoljuk hozzá a maradék olívaolajat, alacsony fordulatszám mellett, hogy selymes emulzió jöjjön létre.

Ezt azután 8-10 dl vízzel a kívánt állagra hígítjuk, majd szitán átpaszírozzuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés tabascóval ízesítjük.

Hűtve de nem jegesen tálaljuk. Mindazt, amit betétként adnak a gazpachóba, „tropezonesnek” nevezik, s általában külön kis edénykében adják fel.

Tropezone lehet például kocára vágott pirított kenyér, apróra vágott uborka, hagyma de akár sonka vagy hal is.

Forrás: bistrobazaar

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.